29.01.2018

Digitaaliset ratkaisut vauhdittamaan historiantutkimusta

”Roadshow!” –kiertue 31.1.2018 Jyväskylässä

Digitaalisen historian tutkijat järjestävät harvinaisen "Roadshow!" -kiertueen kuuteen suomalaiseen yliopistoon. Oulusta Joensuuhun, Jyväskylään Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin, joissa järjestetään luentoja ja työpajoja uusista digitaalisista työkaluista. Opetusta antaa muun muassa tunnettu amerikkalainen tutkija Jo (Joanna) Guldi ja ruotsalainen mediahistorian tutkija Johan Jarlbrink.

Roadshow-kiertue alkaa Oulun yliopistosta maanantaina 29.1.2018 ja päättyy kahden viikon kuluttua Helsingin yliopistoon perjantaina 9.2.2018. Jyväskylän yliopistoon kiertue saapuu keskiviikkona 31.1.2018.

Kiertueen tarkoitus on jakaa tietoja puolin ja toisin sekä vahvistaa tietokoneavusteisen historiantutkimuksen osaamista suomalaisten historiantutkijoiden parissa. Tällä hetkellä yliopistot ovat resurssiensa puolesta epätasapainossa uusien alueiden kehittämisen suhteen, ja kiertueen tarkoituksena on tasoittaa näitä eroja, ja syventää valtakunnallista keskustelua.

Historiantutkijat voivat digitaalisten analyysiohjelmien avulla entistä tehokkaammin ja systemaattisemmin esimerkiksi louhia tietoja miljoonia sanomalehtisivuja sisältävistä verkkoarkistoista. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot.

Digitalisoituminen luo sekä valtavia mahdollisuuksia että todellisia uhkakuvia, joista ihmistieteilijät ja muistiorganisaatiot parhaillaan keskustelevat.

Tarkempi vierailuohjelma on seuraava:

• Oulun yliopisto: ma-ti 29-30.1.2018
  • Jyväskylän yliopisto: ke 31.1.
  • Itä-Suomen yliopisto: to-pe 1-2.2.
  • Turun yliopisto/t: ma-ti 5-6.2.
  • Tampereen yliopisto: ke 7.2.
  • Helsingin yliopisto: to-pe 8-9.2.

Aalto-yliopistosta johdettavaa hanketta vetää teollistumisen historian professori Mats Fridlund.

Hankkeen rahoittaa Koneen säätiö.

• Kiertueen verkkosivu
  • Lisätietoja:
    • Mats Fridlund (på svenska eller engelska) (mats.fridlund@aalto.fi, tel. 050 382 3393,
    • Petri Paju (petri.paju@utu.fi) puh. 040 83 98 613,
    • Mila Oiva (mila.oiva@aalto.fi) puh. 050-531 7645.