19.12.2018

Historian ja etnologian laitoksen tutkijoita historiaan liittyvien palkintoehdokasteosten kirjoittajina

tiedotekuva.jpg

Vuoden historiateos 2018 -palkinnon ehdokasteosten kirjoittajien joukossa on vahva edustus myös historian ja etnologian laitokselta.

Historian Ystäväin Liitto on valinnut vuodesta 1973 lähtien vuoden historiateoksen. Viime vuonna palkinnon voitti professori Nils Erik Villstrandin ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen professori Petri Karosen toimittama teos ”Kulkemattomat polut. Mahdollinen Suomen Historia” (Gaudeamus).

Tänäkin vuonna palkintoehdokkaiden joukossa on teoksia, joissa on vahva edustus myös Helasta. Henrik Meinanderin (HY) Petri Karosen, Kjell Östbergin (Södertörn) toimittama kirja ”Kansanvallan polkuja - Demokratian kehityspiirteitä Suomessa ja Ruotsissa 1800-luvun lopulta 2020-luvulle” (SKS) on ehdokkaiden joukossa. Teoksessa selvitetään ja vertaillaan Suomen ja Ruotsin demokratioiden kehityksen eroja ja yhtäläisyyksiä. Kirjassa on kolme lukua poliittisesta kulttuurista, geopolitiikasta ja taloudesta demokratian voimavirtoina, jotka ovat kirjoittaneet Helan professori Jari Ojala ja tutkijatohtori Matti Roitto yhdessä Karosen kanssa. Teos on ilmestynyt myös ruotsiksi SLS:n kustantamana.

Jari Ojala on myös kirjoittanut ”Vuoden tiedekirja” -palkintoehdokkaana olevaan professori Pertti Haapalan toimittamaan teokseen ”Suomen rakennehistoria - Näkökulmia muutokseen ja jatkuvuuteen (1400-2000)” (Vastapaino). Kirjaan kirjoittaneiden joukossa on muun muassa Helan taloushistorian emeritusprofessori Ilkka Nummela.

Historian Ystäväin Liiton ”Vuoden historiateos” julkistetaan Lahdessa Suomalaisilla Historiapäivillä 8.2.2019.