22.11.2017

Jälleenrakentajien lapset näkyvät mediassa

Syksyllä ilmestynyt tietokirja pyrkii tavoittamaan lapsuuksien laajan kirjon.

Tutkijatohtori Antti Malisen ja tiedetoimittaja Tuomo Tammisen Jälleenrakentajien lapset: Sotienjälkeinen Suomi lapsen silmin –tietokirja on saanut osakseen paljon keskustelua ja näkyvyyttä syksyn edetessä. Muun muassa Etelä-Suomen Sanomat ja Aamulehti uutisoivat syyskuun lopussa julkaistusta teoksesta.

Malisen mukaan teoksen keskeisenä tavoitteena oli tavoittaa 1940- ja 1950-luvun lapsuuksien laaja kirjo.

– Halusimme auttaa lukijoita ymmärtämään, minkälaisista oloista ja ympäristöistä lapset ja nuoret ponnistivat kohti aikuisuutta sotienjälkeisessä Suomessa. Kirjan tekovaiheessa myös havaitsimme, kuinka lapsuus ja tarve ymmärtää omien vanhempien kokemuksia kulkevat mukana läpi elämän, Malinen kertoo.

Malisen mukaan kohtaamiset ja keskustelut haastateltavien ja kirjallista muistitietoa luovuttaneiden kanssa muodostuivat merkityksellisiksi niin tutkijoille kuin haastateltaville. Lisäksi tutkijan ja toimittajan yhteistyö osoittautui antoisaksi kokemukseksi, jonka mahdollisti Koneen säätiön apuraha.

Tietokirjan kohdeyleisö on laaja, joten tasapainon löytyminen oli ratkaiseva osa prosessia.

– Kun kirjan kohteena on samanaikaisesti sekä akateeminen että suuri yleisö, jouduimme puntaroimaan tutkimuksen viestintään liittyvien kysymysten kanssa, Malinen toteaa

Tasapainottelusta huolimatta kirjoittajat uskovat, että yhteistyö auttoi löytämään oikeita ratkaisuja.

– Samalla Historian ja etnologian laitos sekä Yhteiskunnan historian huippuyksikkö tarjosivat erinomaiset puitteet tutkimuksen teolle, Malinen kertoo.

Mediassa kirjasta ovat uutisoineet muun muassa: