06.04.2018

Norsunluutornista, päivää! Uusi podcast-sarja Helan tutkijoilta

Historian ja etnologian laitoksen tutkijoiden uudessa podcastissa puhutaan historiasta ja kulttuurista.

Norsunluutornista, päivää! on yliopistotutkija Susanna Niirasen ja tohtorikoulutettava Mikko Hiljasen uusi historia-aiheinen podcast-sarja. Sen ensimmäinen jakso tuli kuunneltavaksi 29.3. soundcloud-palveluun. Pääsiäisen kunniaksi aiheena oli arki ja juhla.

- Historiaa niin, että nopeampia nukuttaa, luonnehtivat Niiranen ja Hiljanen humoristisesti podcastiaan sen ensiesittelyssä. Sarjassa keskustellaan historiaan ja kulttuuriin liittyvistä teemoista. Tarkoituksena on tehdä Hiljasen sanoin makasiiniohjelmaa, jossa jokaisessa jaksossa on useita yhteen pääteemaan liittyviä osioita. Aiheita otetaan paitsi historiasta myös kirjallisuudesta, koulutuksesta sekä muusta ajankohtaisesta.

Idea podcastin tekoon lähti Niirasen mukaan liikkeelle facebook-keskustelusta. Keskiaikaa tutkivalle Niiraselle ja muutamalla muulle historiantutkijalle virisi juttua median tavasta käsitellä ja esittää historiaa, joka aina välillä johtaa kummallisiinkin käsityksiin menneestä ajasta.

- Kun historiasta löytyy joku yksittäinen tapaus tai anekdootti, sitä helposti yleistetään vähän liikaa, Niiranen kertoo.

Facebook-keskustelun tuloksena syntyi ehdotus puhua aiheesta julkisesti. Podcastissa voitaisiin yhdessä pohtia erilaisia historiaan ja kulttuuriin liittyviä käsityksiä ja sitä mistä ne kumpuavat. Koska tekijöinä ovat historian alan asiantuntijat, mukaan tulee myös tutkijan näkökulmaa.

Saarnata Norsunluutornissa ei kuitenkaan haluta. Tarkoitus on pikemminkin ihmetellä yhdessä kuin antaa suoria vastauksia.

- Tehdään sen perusteella, mikä kiinnostaa itseä ja kuulijoita, Hiljanen sanoo.

Podcastia tehdään ainakin aluksi pienellä porukalla. Seuraavaa jaksoa suunnitellaan nahoitettavaksi kuitenkin jo viikolla 15. Silloin aiheena on kirjallisuus ja novellit, ja käsittelyssä ainakin novellin historia ja historialliset novellit. Jatkossa tarkoitus on puhua esimerkiksi vapaudesta, tivolielämäntavasta, ylioppilaista sekä muista keväisistä aiheista.

Ensimmäisessä jaksossa vieraana oli antropologian yliopistonlehtori Jukka Jouhki.