07.02.2019

Suomalaiset historiapäivät - de Finska Historiedagarna Lahdessa 8.-9.2.2019 - Historian ja etnologian laitoksen tutkijoita runsaasti esiintymässä ja keskustelemassa

Nyt 19. kertaa järjestettävät Suomalaiset historiapäivät (8. - 9.2.2019) on samannimisen yhdistyksen vuosittain järjestämä Suomen ja lähialueiden historiaa eri teemojen kautta valottava seminaari. 

Yhdistyksen mukaan esiintyjiksi päiville kutsutaan kulloisenkin teeman asiantuntijoita yliopistomaailmasta ja yhteiskuntaelämän huipulta. Perjantain avauspuheenvuoron jälkeen julkistetaan Historian Ystäväin Liiton valitsema Vuoden historiateos. Ehdokkaana on mm. Petri Karosen, Henrik Meinanderin ja Kjell Östbergin toimittama teos ”Kansanvallan polkuja” (SKS 2018), jonka kirjoittajina on muitakin helalaisia. Historiapäivien lauantain ohjelmaan kuuluu myös rinnakkainen ruotsinkielinen luentosarja, jonka tuottaa Historiska föreningen i Finland.

Runsaasti kiinnostavaa ohjelmaa tarjoavilla Suomalaisilla Historiapäivillä on mukana myös vanha edustus Historian ja etnologian laitoksen tutkijoilta. Päivien järjestelyissä myös jo pitkään mukana ollut yhdistyksen varapuheenjohtaja, professori emeritus Ilkka Nummela esitelmöi lauantaina Minna Canthista liikenaisena ja on keskustelemassa autonomian ja itsenäisyyden ajasta.

Professori Petri Karonen esitelmöi kustavilaisen ajan perustuslakien merkityksestä Suomen hallitusmuodolle ja osallistuu paneelikeskusteluun hallitusmuodon historiasta perjantaina sekä Ruotsin vallan ajasta lauantaina.

Lauantaina helalaisia on esitelmöimässä myös ensimmäisen maailmansodan perinnöstä, kriisesitä ja haasteista. Apulaisprofessori Antero Holmila kertoo Euroopan poliittista ja sosiaalisista kriiseistä 1919 - 1939, tutkijatohtori Matti Roitto alustaa geopoliittisista kysymyksistä ja Pohjolasta, ja professori Pertti Ahonen esitelmöi muuttoliikkeistä, vähemmistöistä ja pakolaisuudesta sotienvälisen ajan Euroopassa.

Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta professori Terhi-Anna Wilska on kertomassa Suomen kaupungistumisesta lauantain alkuillan paneelissa.

Luentosarjoja ja paneelikeskusteluja voi seurata Lahden Sibeliustalossa. Historiapäivien tilaisuudet ovat yleisölle avoimia ja maksuttomia. Tarkempi ohjelma on katsottavissa täältä.