07.03.2018

Suomen keskiaika lapsille

Kesällä julkaistu teos on värikäs jatko-osa Kuninkaantie-teokselle.

Historian ja etnologian laitoksen tutkijatohtori Janne Haikarin sekä kuvittaja Carlos da Cruzin teos Suomen keskiaika lapsille johdattaa lukijan keskiajalle värikkäiden kuvien kautta. Teoksessa matkataan läpi 900-luvun luostarielämän aina 1500-luvulle ja ensimmäiseen suomalaiseen kirjaan. Kirja on suunnattu erityisesti alakouluikäisille historiasta kiinnostuneille.

– Tutustuin Carlos Da Cruziin jokunen vuosi sitten, kun minulla oli vuokrattuna työpiste samasta työpistekommuunista kuin hänellä. Hän on kuvittaja, joka tekee paljon lastenkirjoja. Hänellä oli ideoita historia-aiheisista kirjoista ja hän kysyi, olisinko kiinnostunut tekemään yhteistyötä. Siitä se lähti. Ensin teimme kirjan Kuninkaantiestä ja nyt valmistui tämä keskiaikakirja, Janne Haikari kertoo.

Haikarin mukaan kirjat ovat lähteneet liikkeelle da Cruzin ideasta eli siitä, mitä hän kuvittajana pitää mielenkiintoisena sekä piirrettävänä.

– Tietyllä lailla näissä edetään visuaalisuus edellä ja sen päälle sitten kehitellään tekstuaalista sisältöä. Kun aihepiiri on selvä, hahmottelemme aukeama kerrallaan, mitä missäkin tullaan esittämään. Sen jälkeen minä etsin lähdekirjallisuuden, jonka pohjalta kirjoitan tekstin, Haikari kuvailee kirjojen tekoprosessia.

Kaksikolta on aiemmin ilmestynyt kirja Kuninkaantie – Matka historiasta nykyaikaan.

– Nyt olemme aloittelemassa uutta kirjaa suomalaisista tutkimusmatkailijoista, löytöretkeilijöistä ja tieteilijöistä, Haikari vihjaisee.