16.10.2017

Taiteet politiikan välineenä

Toisen maailman sodan jälkeen Suomessa esiintyi maineikkaita taiteilijoita.

Taiteilla oli oma paikkansa Suomen ja Neuvostoliiton välisissä suhteissa sodan jälkeen. Akatemiatutkija Simo Mikkonen tarkastelee Neuvostoliiton taide- ja kulttuurielämän yhteyksiä länteen toisen maailmansodan jälkeen Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimusprojektissa ”Poikkikansallisten verkostojen synty: neuvostoliittolaiset yhteydet länteen”. Mikkonen on tarkastellut samalla Suomen ja Neuvostoliiton välisten yhteyksien kehittymistä sodan jälkeen.

– Neuvostoliitto käytti taiteita politiikan välineinä. Erittäin korkean tason taiteilijaryhmiä lähetettiin Suomeen aikana, jolloin yhteyksiä ei muualle länteen käytännössä ollut, Mikkonen kertoo.

Mikkosen mukaan tällä toiminnalla oli selkeä poliittinen motivaatio.

–Taiteilijaryhmiä tuli aina tärkeiden vaalien alla, kuten ennen vuosien 1945, 1948 ja 1951 eduskuntavaaleja, sekä ennen vuosien 1946, 1950 ja 1956 presidentinvaaleja. Huipputaiteilijoiden vierailut eivät rajoittuneet vain Helsinkiin, vaan ulottuivat pienten kauppaloiden tanssilavoille, joilla tuskin koskaan ennen tai myöhemminkään on esiintynyt yhtä korkean tason taiteilijoita, Mikkonen toteaa.

Aihe on herättänyt kiinnostusta mediassa: