05.07.2017

Mikkonen Simo, akatemiatutkija, yliopistotutkija

Puhelinnumero:
+358408093949
Oppiaine:
yleinen historia
Huone:
H121

Simo naamakuva.jpg

Olen erilaisista lähestymistavoista menneisyyden tutkimukseen kiinnostunut akatemiatutkija. Omien erikoistumisalueideni ohella minua kiehtoo historiallisen tiedon olemus, tulkinta ja tiedonmuodostuksen prosessit.

Omaa erikoisaluettani on Venäjän ja Itä-Euroopan historia. Olen tarkastellut myös laajemmin Venäjän ja venäläisten merkitystä kansainvälisissä suhteissa ja eri puolilla maailmaa, mm. venäläistä emigranttiyhteisöä Shanghaissa (yhdessä hongkongilaisen tutkimusryhmän kanssa), Neuvostoliiton radiotoimintaa, sekä venäläisten emigranttien roolia USA:n neuvostovastaisessa toiminnassa. Nämä liittyvät sekä Mobility, Networks and Modernity että Postwar Studies -tutkimuskeskittymien toimintaan.

Neuvostoliiton kulttuuridiplomatia ja poikkikansalliset kulttuuriverkostot ovat aiheita, jota olen tarkastellut useiden vuosien ajan, pitkälti venäläisen arkistomateriaalin avulla. Olen tarkastellut aihetta sekä valtion, että taiteilijoiden ja taiteiden näkökulmasta. Tutkimusta varten olen lisäksi haastatellut useita suomalaisia taiteilijoita ja taidealan vaikuttajia. Tämä tutkimus linkittyy Poliittisten kulttuurien vertailevan tutkimuksen -tutkimuskeskittymään.

Kuulun myös TEHO-tiimiin (Tutkivaa ja eläytyvää historian opetusta), joka tutkii historian oppimista ja pyrkii kehittämään historian opetusta yhteistyössä koulujen ja opettajien kanssa.

Olen ollut vierailevana tutkijana Stanfordin yliopistossa ja Berkeleyn yliopistossa, joissa olen tehnyt yhteistyötä maailman johtavien Venäjä-asiantuntijoiden kanssa. Teen läheistä yhteistyötä Pietarin HSE:n kanssa.

Kuulun Historiallisen Aikakauskirjan toimitukseen (2016-2020) ja olen SHS:n tutkijajäsen.