26.03.2007

Mikä minusta tulee?

Mitä etnologi tekee työkseen? Seuraavasta voi olla hyötyä, kun valitset sivuaineita tai suunnittelet elämääsi:

1) jos sinua kiinnostaa museo, menneisyys, näyttelyt (ammattinimike voi olla esim. museolehtori, intendentti, amanuenssi, museon johtaja), ota sivuaineeksi museologia, arkeologia, historia, taidehistoria, viestintä, markkinointi, johtaminen

2) osaatko kirjoittaa hyvin? Voisit olla toimittaja tai tietokirjailija! Sivuaineiksi kannattaa valita mm. journalistiikka tai muut viestintäaineet, luova kirjoittaminen (avoin yliopisto), kirjallisuus, kulttuuriteknologia, it, suomen kieli, kuvakoulutus tms.

3) Kiinnostaako Suomen maaseudun tulevaisuus ja sen hyväksi työskenteleminen? Laitos on mukana Rural Studies -opintokokonaisuudessa, jota kannattaa harkita sivuaineeksi tai suuntautumiseksi! Muita hyviä sivuaineita ovat yhteiskuntatieteet, taloustiede, yrittäjyys tms.

4) jos haluat työskennellä vieraiden kulttuurien parissa (maahanmuuttajien kouluttaja, kehitystyöntekijä jne.), lue kieliä (suomi, ranska, saksa, espanja, venäjä jne.), yhteiskuntatieteellisiä oppiaineita (sosiologia, valtio-oppi, yhteiskuntapolitiikka, naistutkimus, sosiaalityö jne.) ja hakeudu ulkomaille harjoitteluun. Yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa on kehitysyhteistyön maisteriohjelma, jonne voi hakea. Etnologian opiskelijoilla ei ole siinä omaa kiintiötä.

5) Entä EU, onko siellä tilaa etnologille? Kiinnostaako kansainvälinen kauppa? Jos haluat tällaisiin tehtäviin (asiantuntija, projektikoordinaattori, asiamies, konsultti, henkilöstöhallinto jne.), ota sivuaineiksi mm. valtio-oppi, sosiologia, yhteiskuntapolitiikka, naistutkimus, taloustiede, kulttuurien välinen viestintä, psykologia...

6) Jos gradun tekeminen on helppoa ja tunnet kutsumusta tutkijan työhön, katso jatko-opintosivut ja kysy lisää asiasta professoriltasi!