23.09.2014

Lehdistötiedote 4.9.2014

Selvitys lastensuojelun menneisyydestä alkanut

Vapaaehtoisia haastateltavia kaivataan

Selvitys lastensuojelun menneisyydestä on alkanut Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksella.

Selvitys toteutetaan haastatteluilla. Haastateltaviksi toivotaan sellaisia henkilöitä, jotka ovat kokeneet tai kohdanneet epäkohtia, kaltoinkohtelua tai väkivaltaa lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä vuosina 1937–1983. Ilmoittautua voi kuka tahansa, jolla on kokemuksia joko ammattilaisena (esimerkiksi työntekijänä, perhehoitajana) tai lapsena lastensuojelulaitoksissa tai sijaisperheissä. Haastatteluun voi osallistua myös omainen, työntekijä tai joku muu kaltoinkohteluun liittynyt henkilö.

Haastattelut perustuvat vapaaehtoiseen yhteydenottoon ja tiedot käsitellään luottamuksellisesti. Ilmoittautua voi sähköpostilla osoitteeseen lastensuojeluhanke@jyu.fi tai soittamalla numeroon 040 805 3930 (Jyväskylän yliopisto).

Selvitystyön taustalla on havaintoja siitä, että sijaishuolto ei ole aina kyennyt tarjoamaan lapselle turvallista lapsuutta. Selvityksen päätarkoituksena on antaa ihmisille mahdollisuus kertoa omia kokemuksiaan lastensuojelusta. Kokemusten avulla saadaan käsitys menneiden aikojen suomalaisesta lastensuojelusta. Lisäksi tavoitteena on vaikuttaa nykyisen lastensuojelun sijaishuollon toimintaan. Selvitys valmistuu keväällä 2016 ja sen rahoittajana on sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätietoja antaa professori Pirjo Markkola, Jyväskylän yliopisto, p. 0400 247456 (selvityksen toteuttaminen)