27.01.2017

Valintakokeisiin valmistautuminen

Journalistiikka ja viestintä

Suunnitellessasi hakemista journalistiikkaan tai viestintään (ent. puheviestintä) luethan ensin huolella valintaperusteet ja valintakoetiedot Opintopolusta. Alta löydät joitain lisätietoja journalistiikan ja viestinnän valintakokeisiin valmistautumista varten.

Journalistiikan valintakokeeseen valmistautuminen

Journalistiikan valintakoe koostuu kirjallisista tehtävistä ja ryhmäkeskustelusta. Valintakoekirja on Janne Seppänen ja Esa Väliverronen, Mediayhteiskunta (Tampere 2012 tai uudempi painos). Kokeessa voidaan jakaa lisämateriaalia.

Valintakokeen kirjallisissa tehtävissä on aikaisempina vuosina pitänyt vastata esimerkiksi valintakoekirjaan liittyviin kysymyksiin sekä kirjoittaa essee valintakoekirjan ja mahdollisen lisäaineiston pohjalta. Lisäksi on ollut tehtäviä, joissa on pitänyt löytää olennainen tieto journalistisesta aineistosta ja käyttää annettua aineistoa myös journalistisen ideoinnin perustana.

Journalistiikan valintakokeen tehtävät ovat usein liittyneet ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Journalistiikan valintakoe on muutoin samanlainen kaikissa hakuväylissä paitsi journalistiikan maisteriohjelmassa valintamenettelynä on haastattelu. Yllämainitut tiedot eivät siis koske journalistiikan maisteriohjelman hakua.


Viestinnän valintakokeeseen valmistautuminen

Viestinnän (ent. puheviestintä) valintakoe koostuu ennakkotehtävästä ja haastattelusta. Valintakoe on samanlainen kaikissa viestinnän hakuväylissä.

Esimerkkejä aikaisempien vuosien ennakkotehtävistä on alla. Vaikka hakukohteen nimi on kevään 2017 hauista alkaen viestintä, toimivat puheviestinnän ennakkotehtävät esimerkkinä myös viestinnän ennakkotehtävistä.