Tiina

Tiina työskentelee toimittajana uutistoimistossa, jossa hyvät kieli- ja tekstitaidot ovat enemmän kuin hyödyksi.

 

"Hyvän tekstin on tultava selkäytimestä."

Valmistui: 2010

Ala(t): Viestintä ja media

Ammattinimike: Toimittaja

Työpaikka: Uutistoimisto

  • Työtehtäviä: Uutisten kirjoittamista koti- ja ulkomaan asioista sekä taloudesta ja politiikasta, uutisaiheiden etsimistä, ihmisten haastattelemista, uutispäällikön vuorojen tekemistä. Työssä tarvitaan nopeutta, joten myös kielen ja yleissivistyksen merkitys korostuu. Nopeissa uutistilanteissa ei ole aikaa miettiä, miten jonkin asian voisi ilmaista, miten aloittaa uutisjuttunsa tai miten jokin sana kirjoitetaan. Hyvän tekstin on tultava selkäytimestä.

Pääaine: Suomen kieli (opiskelin aikaisemmin kemiaa, mutta en halunnut siitä itselleni ammattia)

  • Miksi valitsi: Meillä oli lukion kolmannella luokalla nuori ja innostava sijainen, joka sai minut kiinnostumaan oppiaineesta. Hän näytti, että opiskelu on muutakin kuin vain pilkkuja ja pisteitä. Lisäksi minua on aina kiehtonut kielen valta. Kielen avulla voi ja pystyy vaikuttamaan.

Sivuaineet: Valtio-oppi ja kasvatustieteet

  • Miksi valitsi: Puhtaasti kiinnostuksen pohjalta. Valtio-opista on ollut paljon hyötyä yhteiskunnan toiminnan laajemmassa ymmärtämisessä. Laaja yleissivistys on valttia toimittajan töissä.

Vinkki: Selaa työpaikkailmoituksia ja mieti, mitkä paikat kiinnostaisivat sinua. Katso, millaisia vaatimuksia hakijalle esitetään ja suunnittele sivuaineesi sen mukaan

Nykyisen ammatin kannalta olennainen työkokemus: Kesä- ja tuntitöitä media-alalla koko opintojen ajan: opin tietämään, mitä tietoja ja taitoja media-ala vaatii, millaisia käytäntöjä siellä on ja miten hyviä uutistekstejä rakennetaan nopeassakin aikataulussa. Ensimmäisen kesätyöni sain, kun otin itse yhteyttä toimitukseen ja kysyin ottavatko he kesätyöntekijöitä.Tarjouduin myös tekemään heille näytejutun (elämäni ensimmäisen uutisjutun) ennen valintaa, jotta pääsisivät kärryille osaamisestani.

Kuva: Louise Ireland