Sivuaineet ovat tärkeitä – mitä valita ja kuinka paljon?

Mitä sivuaineita kannattaa opiskella?

Kieliasiantuntijan sivuainevalintoihin vaikuttavat tulevaisuuden työelämäsuunnitelmat sekä tietenkin omat mielenkiinnon kohteet. Jos haluat esimerkiksi ympäristötieteellisen järjestön tiedottajaksi, bio- ja ympäristötieteiden sivuaineopinnot ovat hyvä valinta. Taloustieteen opinnot puolestaan ovat tärkeitä suunnattaessa kaupalliselle alalle, kuten kansainvälisen myynnin tehtäviin, ja yhteiskuntatieteistä on erityistä hyötyä ministeriöissä tai järjestöissä työskennellessä.

Työnantajat arvostavat monialaisia sivuainevalintoja, ja kukin työnantaja painottaa niitä sivuaineita, jotka ovat työtehtävien kannalta hyödyllisiä. Esimerkiksi työpaikkailmoituksista voi saada hyödyllisiä vinkkejä sivuaineiden valintaan!

Kuinka paljon sivuaineita kannattaa opiskella?

kuvituskuva vihreä lintuMonialaisuus kieliasiantuntijan tutkinnossa syntyy monipuolisten kieli-, kulttuuri- ja diskurssiopintojen lisäksi siten, että tehdään yhdestä tai usemmasta sivuaineesta aineopinnot.

Esimerkiksi jos sinulla on kaksi sivuainetta, voit kandivaiheessa suorittaa perusopinnot molemmista sivuaineista ja lisäksi aineopinnot toisesta sivuaineesta. Maisterivaiheessa puolestaan suorittaisit aineopinnot vielä toisesta sivuaineesta.

Jos haluat aloittaa monialaisen kieliasiantuntijan opinnot vasta maisterivaiheessa (esim. tullessasi tänne toisesta yliopistosta), käy juttelemassa sivuaineista amanuenssin kanssa. Voitte yhdessä kartoittaa aiempien sivuaineidesi ja uratoiveidesi kannalta sopivat sivuainevaihtoehdot.

Lähteet: Kieliasiantuntijalinjan kehitystyö 2013, Jyväskylän yliopiston työelämäpalvelut 2013.