30.10.2012

Edellisvuosien voittajien tarinoita

Marianna

Olen Marianna Penttilä, vuonna 1991 syntynyt hiljalleen jyväskyläläistyvä tamperelainen. Sijoituin Lukiolaisten kielioppikilpailussa kolmanneksi abivuonnani keväällä 2010. Osallistuin kilpailuun lähinnä uteliaisuudesta ja oman itsen haastamisen vuoksi. Voiton mahdollisuus tuntui olemattomalta, vaikka äidinkieli oli kyllä aina ollut helppoa ja kivaa.

Olin päättänyt hakea yliopistoon opiskelemaan viestintätieteitä. Yhteishaku oli kielioppikisan loppukilpailun aikaan jo päättynyt, ja muistan loppukilpailun jälkeen harmitelleeni, että en ollut tajunnut hakea opiskelemaan suomen kieltä tavanomaista reittiä. Suomihan oli hyvin pitkälti sitä, mitä olin halunnut opiskella – se ei vain ollut tullut mieleen aiemmin. En uskonut, että voisin millään päästä kilpailussa kolmen parhaan joukkoon, joten tieto pronssista sai aikaan melko hysteerisen reaktion. Se tuli huhtikuun lopussa, kun edes lopulliset ylioppilaskirjoitusten tulokset eivät olleet vielä tulleet. Yhtäkkiä kaikki stressi opiskelupaikan saannista oli poissa. Tuntui aika hyvältä.

Opiskelupaikka Jyväskylässä oli minulle erinomainen palkinto sikälikin, että vaikka minä olisin voinut opiskella omaa alaani melkein missä vain, Jyväskylä oli silloisen poikaystäväni (nykyisen aviomieheni) ainut realistinen opiskelukaupunkivaihtoehto. Päätös ottaa opiskelupaikka vastaan oli helppo, vaikka ovet aukesivat myös Tampereen yliopistoon. Opiskelen suomea nyt kolmatta vuotta. Tähän mennessä ei ole kaduttanut.

Marianna

Kuva: Teppo Suominen