27.08.2018

Järjestötyö ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Mitä tekee järjestön johtaja? Voiko järjestötyön kautta päätyä vaikka poliittiselle tai virkamiesuralle? Järjestötyön monipuolista kenttää ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia pohditaan Marin ryhmässä.

Mari Kröger

Mentori

Mari Kröger

Nykyinen titteli ja toimenkuva

TTällä hetkellä teen töitä vihreässä eduskuntaryhmässä poliittisena sihteerinä. Vastuualueitani ovat koulutuspolitiikka, sosiaali- ja terveyspolitiikka sekä kulttuuripolitiikka. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että olen työntekijöistä se, joka on vastuussa eduskuntaryhmän politiikasta, mitä tulee edellä mainittuihin politiikan sektoreihin. Työssäni on paljon valmistelutyötä, joka liittyy valiokuntien työskentelyyn, kansanedustajien työhön ja muuhun eduskuntatyöhön. Tehtäviin kuuluu monesti myös viestinnän tehtäviä, kuten kirjoittamista ja tiivistelmien tekoa. 

 Opinto- ja työhistoria

Aloitin suomen kielen pääaineessa vuonna 2008. Sivuaineinani olen opiskellut kirjallisuutta, puheviestintää, kasvatustiedettä, erityispedagogiikkaa ja työ- ja organisaatiopsykologiaa. Olen opettajalinjalainen, joten osa sivuaineistani tulee sieltä. Muut sivuaineeni olen valinnut kiinnostuksen kohteiden mukaan. Valmistuin maisteriksi vuonna 2016.

Työhistoriassani on kaksi merkittävää polkua: teininä aloitetut kaupan alan työt ja järjestöhommat. Kaupan alalla tein töitä vuosikausia ennen kuin siirryin lopullisesti järjestökentälle. Järjestöhommista tuli täysipäiväisiä vuonna 2013, kun toimin JYYn hallituksen puheenjohtajana. Sen jälkeen se onkin ollut enemmän ja vähemmän täysipäiväistä työtä. JYY-vuoden jälkeen jatkoin Suomen ylioppilaskuntien liittoon (SYL), jossa olin vuoden hallituksessa ja kevään 2015 projektisihteerinä.

Muutaman kerran olen ollut myös suoraan koulutusta vastaavissa töissä suomen kielen ja kirjallisuuden opettajana. Olen ollut sijaisena Jyväskylässä ja Helsingissä, ja olen opettanut sekä peruskoulussa että lukiossa suomea äidinkielisille puhujille ja suomi toisena kielenä -oppilaille.

Ennen tehtäviäni eduskuntaryhmässä toimin Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnan (JYY) toiminnanjohtajana, jossa tehtäviini kuului niin ikään hallintoa ja johtamista. Päätehtäviäni olivat ylioppilaskunnan strateginen johtaminen, ihmisten ja asioiden johtaminen, ylioppilaskunnan hallinto ja talous edunvalvonnan osalta.

Nykyisissä tehtävissäni olen sisäisellä toimivapaalla kansanedustajan avustajan työstä. Avustajana toimenkuvassani on kaksi isoa teemaa: poliittinen työ ja hallinnollinen työ. Poliittiseen työhön kuuluu edustajan tukeminen päätöksenteko- ja valmisteluasioissa. Osana poliittista työtä teen myös paljon kirjoittamistyötä ja viestintää. Hallinnollinen työ puolestaan pitää sisällään aikataulujen ja tapaamisten hallintaa sekä tapaamisiin osallistumista. 

 Jotain muuta, mitä haluaisit kertoa itsestäsi?

Olen joskus sanonut, että ammatillisesti minut on tehnyt minuksi kaikki muu, mitä opintojen aikana olen tehnyt. Olin ainejärjestön toiminnassa tiiviisti vuosina 2009-2012, jonka jälkeen tie vei ylioppilaskuntaan ja valtakunnallisille kentille. Vaikka kaikki tämä muutti alkuperäisiä suunnitelmiani valmistumisesta ja tulevaisuudesta, en vaihtaisi päivääkään. Siksi olenkin huolissani siitä, jos opintoaikoja ja opintotukea kiristetään niin paljon, että millekään harrastustoiminnalle ei jää enää aikaa. Tällaiset sivuduunit voivat olla mittaamattoman arvokkaita opiskelijan arjessa!

Mitä ajatuksia haluaisit jakaa opiskelijoille valmistumisesta ja työelämään siirtymisestä?

Ei ole oikeastaan tarjota kuin vanhoja ja kierrätettyjä viisauksia. Mutta kun ne ovat niin totta!

Ensinnäkin elämällä on tapana kantaa. Vaikka hetkellisesti olisi hukassa elämänsä kanssa, se ei tarkoita sitä, että olisi sitä aina. Valmistumiseen ja kaikenlaiseen muuhun muutokseen kuuluu omanlaisensa kasvukipuilu. Kipuilua kestää hetken aikaa, kunnes se helpottaa, ja uuden muutoksen kohdalla voi alkaa uudestaan. Kaikki (tai ainakin tosi monet) meistä kokee riittämättömyyttä ja epätietoisuutta, mutta niistä selviää kyllä.

Toisekseen kannattaa lopettaa itsensä tai osaamisensa vähättely tähän paikkaan. On hirveän huojentavaa ajatella, että ne kaikista kuuluisimmat, menestyneimmät ja siisteimmät tyypitkin ovat lopulta ihmisiä. Ihan samalla tavalla nekin ostavat kaupasta ruokaa ja vessapaperia ja sairastuvat flunssaan. Ja ne samat tyypit myös mokaavat joskus ja kipuilevat muutoksen edessä samalla tavalla. Tärkeintä on ottaa kaikki oppi irti niistä tilanteista, kun ei voi tanssia kukkasilla.

Mitä itse odotat ryhmämentoroinnilta?

Olen tästä pestistä valtavan innoissani! Odotan, että ryhmääni tulee oppimisesta innostuvia tyyppejä, joiden kanssa päästään keskustelemaan vakavia ja vähän nauramaan. Odotan, että pääsen antamaan konkreettisia vinkkejä, ja pidän kunnia-asiana, jos mentoroitavani päättävät projektin hyvillä mielin, uutta oppineena ja hymy kohti tulevaisuutta.

Odotan myös sitä, että minun ajatukseni ja ideani haastetaan. En halua jakaa valmiita vastauksia tai toimintamalleja, vaan odotan, että keskustelu on tasavertaista ja hyvällä tavalla haastavaa.