20.06.2018

Kansainvälisyys ja tapahtumatuotanto

Kansainvälisten tapahtumien järjestämisessä on oltava samanaikaisesti monta palloa ilmassa. Tylsää ei tule koskaan, ja kielitaitoa tarvitaan aina.
Millaiset urapolut ja -valinnat voivat johtaa kv-ammattilaisen tehtäviin? Siitä otetaan selvää Taru-Maijan ryhmässä.

tarumaijaheilalarasimov.png

Mentori

Taru-Maija Heilala-Rasimov

Nykyinen titteli & toimenkuva

Conference Coordinator
Tapahtumatuotanto ja yliopiston konferenssitoiminnan kehittäminen.
Toimin Jyväskylän yliopiston kongressien- ja seminaarien järjestäjien asiantuntevana ja luotettavana partnerina tukien ja opastaen tapahtuman suunnitteluun ja toteutukseen liittyvissä asioissa. Panostan pääsääntöisesti kansainvälisiin kongresseihin, mutta myös moninaisiin yliopiston sidosryhmilleen järjestämiin tapahtumiin. Olen jatkuvasti mukana 15 - 30 tapahtuman järjestelyissä, eri teemoja, eri suuruusluokkia, erilaisia resursseja, eripituisia sitoumuksia.

Yritysmaailmassa nimikkeeni voisi olla "Tuottaja". Luon tapahtumalle onnistumisen edellytykset ja yhdessä työryhmän kanssa huolehdin siitä, että tavoitteenmukainen tapahtumapaketti on valmis määräajassa. Tehtäviini kuuluvat projektijohtamisen ohella taloussuunnittelu, tarjous- ja sopimusneuvottelut, markkinointi, kouluttaminen ja toiminnan kehittäminen. Erityisen mielenkiintoista on alan kansainvälisten trendien seuraaminen ja niiden soveltaminen omaan ympäristöön. Englannin kieli on käytössä päivittäin, kun olen yhteydessä eri puolilta maailmaa tuleviin kongressiosallistujiin tai yhteistyökumppaneihin.

Projektityöskentelyn hyvä puoli on siinä, että työ on vaihtelevaa, asiat saadaan päätökseen ja voi nauttia työn hedelmistä. Projektityöskentelyn haastava puoli–varsinkin kun työn alla on yhtä aikaa useampi projekti–on siinä, että aina on aloitettava alusta uusien työkavereiden, tehtävät väistämättä ruuhkautuvat, ja kaikille tulee siltikin pyrkiä antamaan parastaan.

Tämä on asiantuntemusta, sitkeyttä ja luovuutta sekä sosiaalista kompetenssia ja kulttuurikompetenssia vaativa kovan tason palveluammatti, jossa ei pääse urautumaan. Rutiinit on luotava, mutta mielenkiintoiset sivujuonet ja tietynlainen toiminnan hektisyys pitää pirteänä. Koen, että koko maailma on pelikenttää!

Opinto- & työhistoria

Opintohistoria:

 • FM (englanti, saksa, espanja, markkinointi, sosiologia) - JY 1989
 • CMM, Global Certificate in Meeting Management (korkeakoulutasoinen tapahtumanjärjestämisen ammattitutkinto) - MPI 1996
 • Markkinointiviestinnän ammattitutkinto - JAO 2011
 • Opettajan pedagoginen pätevyys - JAOKK 2012
 • Yrittäjyys, johtamis- ja kulttuurituotannon sekä kulttuurienvälisen kompetenssin opintoja - 2000-luvulta alkaen.
 • Osaamisen ylläpitäminen osallistumalla vuosittain messu-ja kongressialan tärkeimpiin koulutustapahtumiin sekä työantajan tarjoamiin henkilöstökoulutuksiin soveltuvin osin.

Työhistoria:

 • Vuodesta 2017 alkaen toimin koko JYU tasolla Tapahtumavastavana, Congress & Event Manager
 • v. 2012-2016 työskentely JY HTK konferenssikoordinaattorina.
 • v. 1989-2008 työskentely PCO (Professional Congress Organizer) -tapahtumanjärjestämisen ammattilaisyksikössä tuottaen tapahtumia eri tyyppisille asiakkaille eri isäntäorganisaatioiden näkökulmista:
  • yliopistossa akateeminen maailma
  • matkatoimistossa incoming ja DMC kenttä
  • messu- ja kongressikeskuksessa massatapahtumat ja facility management –raamit
  • korporaatiossa business-maailman lainalaisuudet
  • kulttuurijärjestössä non-profit ajattelu
  • lisäksi mm. Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2006 (6 kk) vetovastuu STM:n 13 kongressin käytännöntoteutuksesta.
 • 80-luvun alussa jaksot matkaoppaana matkailullisesti varsin neitseellisessä ja eksoottisessa Turkissa sekä melkoisen suljetussa sosialistisessa Bulgariassa olivat erinomaisia valmistautumisjaksoja ennen työskentelyn aloittamista kansainvälisten tapahtumien järjestämisen parissa.
 • v. 2009 alkaen Volunteer-työskentelyjä kansainvälisesti merkittävissä urheilu- ja kulttuuritapahtumissa.

Mitä muuta haluat kertoa itsestäsi?

Olen oppinut toimimaan yhteistyössä hyvin erilaisten ihmisten kanssa, tarkastelemaan asioita erilaisista näkökulmista ja tilanteen mukaan soveltaman parhaita toimintamalleja, jotta tavoitteisiin päästään. Nautin ihmisten kohtaamisesta ja asioiden eteenpäinviemisestä.

Pidän siitä mitä teen ja siksi haluan tehdä sen hyvin. Ajattelutapa, että moka on mahdollisuus, on kannustava. Ei kannattaa ottaa itseään liian vakavasti. On kyse yhteistyöstä, kanssakulkijoita tulee kunnioittaa. Joustoa polviin ja silmät-korvat auki, niillä mennään. Asenne ratkaisee.

Millaisia ajatuksia valmistumisesta ja työelämään siirtymisestä haluaisit jakaa opiskelijoille? Etenkin ajatellen oman ryhmäsi teemaa.

Verkostoituminen on äärimmäisen tärkeää, siksi kannattaa liikkua paljon eri piireissä ja lähteä avoimin mielin tutustumaan uusiin ihmisiin ja uusiin tuuliin, myös oman alan ulkopuolelta. Joko osallistumalla tapahtumiin, tai pelkästään seuraamalla ja pitämällä silmällä kiinnostavia "kohteita". Myös lue paljon, mitä vain Aku Ankasta Nanoteknologiaan. Koskaan ei tiedä milloin joku henkilö tai jokin maailmalta poimittu vinkki on itselle ajankohtainen.

Kannustan tarttumaan vapaaehtoistyötilaisuuksiin. Ensinnäkin nämä ovat yleensä hauskoja kokemuksia ja toisekseen ne ovat loistavia oppimiskokemuksia. Vapaaehtoistyössä pääset tarttumaan totutusta toimenkuvastasi erilaiseen tehtävään, tai ainakin toisenlaisella roolissa. Jos itse on yleensä johdossa, on avartavaa toimia toisen käskytettävänä rivijäsenenä. Tai päinvastoin! Ja jälleen kerran: vapaaehtoistyössä syntyy erinomaisia verkostoitumistilaisuuksia. Älä oleta, vaan kysy ja ota selvää. Varsinkin kansainvälisissä tilanteissa ennakkokäsitykset ja omista lähtökohdista tehdyt tulkinnat vievät helposti harhaan. Kaikki ei ole sitä miltä näyttää, ja toisen totuus voi olla toinen kuin oma totuus. Selkeä tilanteen kertaus ja kohtelias tarkentava kysymys on usein paikallaan. Hyväksy ajatus, että ei ole yhtä oikeaa tietä, ja hyväksy keskeneräisyys.

Attitude is a little thing that makes a big difference.
- Winston Churchill

Haasta itsesi jatkuvalla opiskelulla. Itse asiassa ei niin väliä mitä opiskelet, kunhan opit jotain uutta, käsillä tekeminenkin on aina hyväksi. Pidä itsesi rekrytointikelpoisena ylläpitämällä ja kehittämällä ammattitaitoasi.

Mitä itse odotat ryhmämentoroinnilta?

Odotan virkeää ajatusten ja ideoiden vaihtoa nuorten kanssa. Yhtä paljon kuin toivon voivani auttaa mentoroitavia urallaan eteenpäin antamalla heille omien kokemusteni tuomia näkemyksiä ja vinkkejä, koen että tässä on minulle mainio tilaisuus oppia nuorilta. Odotan herkullisia keskusteluja ja ajatusmaailman avartamista, ei mitään terapiasessioita vaan ratkaisukeskeisesti haasteiden kimppuun käymistä sillä niitäkin varmaan tulee eteen. Uskon, että tästä tulee hyvä!