20.04.2017

Kirsi Koski-Kujala

Julkaistu 05/2014

Kirsi Koski-Kujala, FM

varainhankkija

Fida International ry


"Papereilla ei kuitenkaan erotuta joukosta, vaan sillä,
miten oma osaamisesi ja persoonasi voi palvella organisaatiota.
Mieti, mitkä ovat vahvuuksiasi ja miten voisit niitä kehittää.
Yhdistele luovasti erilaisia kursseja.
Tärkeintä on löytää ensin omat vahvuutensa ja
markkinoida sitten itsensä potentiaaliselle työnantajalle."

 

Mikä on koulutuksesi?
Opiskelin vuosina 2003–2009 kielten laitoksella pääaineenani ruotsia, sivuaineina englantia, saksaa, tanskaa sekä yhteisöviestintää (PR).

Mille työnantajalle työskentelet ja mitä osaamista työssäsi tarvitaan?
Olen työskennellyt vajaat viisi vuotta lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida Internationalissa. Fida on suomalainen järjestö, joka työskentelee paikallisten kumppaneiden kautta lähes 60 maassa. Tavoitteemme on parantaa kehitysmaiden lasten ja nuorten elämää pysyvästi.

Työskentelen viestinnän ja varainhankinnan osastolla varainhankkijana. Kerään varoja kampanjoimalla ja kerron tukijoille työstämme tuottamalla sisältöä lehtiin, verkkoon, mainoksiin ja videoihin. Työni on monipuolista: copywriterin hommia, toimitustyötä, suhdetoimintaa, kampanjasuunnittelua, organisointia ja koordinointia. Välillä työ on vienyt minut köyhään kylään Kambodzhaan, välillä pieneen seurakuntaan Kälviälle. Järjestötyöntekijä taipuu moneen, koska resursseja on vähän!

Työssäni tarvitsen eniten sisällöntuotannon ja koordinoinnin taitoja. On osattava pitää useita lankoja käsissä, etsiä, käsitellä ja muokata tietoa, tuottaa tekstiä ja tiivistää viestiä. Opintoni eivät ihan suoraan ole avain tälle alalle. Toisaalta kielten ja viestinnän opinnot antavat hyvän pohjan työskennellä kansainvälisessä ympäristössä tekstien, viestien ja mielikuvien kanssa.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?
Koko opiskeluajan tuskailin, että mitä minusta tulee isona. Luulen, että samanlainen tunne on aika monella humanistisen alan opiskelijalla :) Vasta opintojeni lopussa kiinnostuin yhteisöviestinnästä ja viestintäalasta.

Olin jo pidempään haaveillut työstä, jossa saisi auttaa muita ja tehdä jotain oikeasti merkityksellistä. Tämä kutsumus sai minut hakemaan töihin Fidalle. Hain avoinna olevaan paikkaan ihan perinteisesti ja työhaastattelun kautta tulin valituksi. Uskon, että valintaani vaikutti vahva kutsumus työskennellä juuri kyseisessä järjestössä. Aluksi työskentelin parisen vuotta assistenttina eri osastoilla. Työnkuvani on muuttunut matkan varrella ja siihen on sisältynyt hyvin monenlaista tehtävää. Siksi kehotan valmistumisen kynnyksellä olevia hakeutumaan sellaiseen organisaatioon, jonka arvojen puolesta haluaa työskennellä.

Esimerkki tyypillisestä työpäivästä?
Työpäiväni alkaa kahdeksan aikoihin. Aamuisin luen sähköpostit, hoidan juoksevat asiat ja valmistaudun päivän palavereihin. Meillä on loistava tiimi, jonka kesken suunnittelemme vaikkapa tulevia lehtiä, kampanjastrategiaa tai lyhytelokuvan käsikirjoitusta. Aamupäivällä usein kaivan tietoa ja kuvia, teen esityksiä, seuraan budjetteja tai käsittelen tekstiä. Iltapäivällä keskityn luovempiin asioihin, kuten kirjoitushommiin, koska iltapäivällä olen tuotteliain. Päivä on purkissa viiden aikoihin. Joskus viikonloppuisin on tapahtumia, joissa esittelen työtämme.

Vinkkejä tähän työhön haluaville?
Koen olevani kutsumustyössä. Siksi haluaisin kannustaa muitakin tavoittelemaan unelmiaan ja uskomaan niihin.

Jokainen työ on räätälöity ja jokainen organisaatio erilainen. Ei kannata lannistua, vaikka ei pääsisi opiskelemaan tiettyä aineyhdistelmää tai koulutusalaa. Papereilla ei kuitenkaan erotuta joukosta, vaan sillä, miten oma osaamisesi ja persoonasi voi palvella organisaatiota. Mieti, mitkä ovat vahvuuksiasi ja miten voisit niitä kehittää. Yhdistele luovasti erilaisia kursseja. Tärkeintä on löytää ensin omat vahvuutensa ja markkinoida sitten itsensä potentiaaliselle työnantajalle.

Ei kannata lannistua, vaikka ei opiskeluaikana löytäisi omaa urapolkuaan, sillä se voi löytyä vasta tekemällä. Kannattaa tehdä opiskeluaikana mitä tahansa työtä, vaikkei saisi juuri oman alan hommia. Kaikessa työssä oppii jotain.

Kansalaisjärjestötyöhön haluaville antaisin vinkiksi, että ole aktiivinen ja osoita kiinnostusta yhteiskunnallista toimintaa kohtaan. Ole mukana yhdistystoiminnassa, tee vapaaehtoistyötä seurakunnassa, toimita ainejärjestösi lehteä, pidä blogia. Tarjoa työpanostasi järjestölle ensin vapaaehtoispohjalta!

Kieli- ja viestintäopinnot ovat hyvä yhdistelmä kansainväliseen työympäristöön haluaville. Lisäksi jokin yhteiskunnallinen aine on hyvä täydennys, omalla alallani erityisesti kehitysmaatutkimus. Meilläkin tosin on töissä teologeja, ekonomeja, sairaanhoitajia, myyntitykkejä, yhteiskuntatieteilijöitä, kulttuurintutkijoita… ja meitä humanisteja. Asenne ja osaaminen ratkaisee!