01.10.2015

Sari Lassila

Sari Lassila
Koulutuspäällikkö
Vakuutusväen Liitto


Vinkkini työnhakuun:
1) Verkostoidu! Näe olemassa olevat verkostot, joita sinulla jo on opiskelun, harrastusten ja mahdollisten luottamustoimien myötä.

  2) Muista non-formaali oppiminen. Harrastusten ja erilaisten kesätöiden kautta olet jo saanut paljon erilaisia taitoja, joista on hyötyä työelämässä. Tuo ne esille!

  3) Työtäpelkäämätön asenne kantaa pitkälle!

   

  Mikä on koulutuksesi?

  Opiskelin pääaineenani suomea, sivuaineina kirjallisuutta, puheviestintää, pedagogiset opinnot sekä omaksi ilokseni myös psykologian perusopinnot. Menin heti opintojen alussa mukaan ainejärjestötoimintaan (toimin mm. varapuheenjohtajana) sekä jo ensimmäisenä opiskelukeväänä JYY:n koulutuspoliittiseen eli kopo-valiokuntaan. Toimin myös JYY:n edustajistossa parisen vuotta ja osallistuin opiskelijajäsenenä niin tiedekuntaneuvoston, laitosneuvoston kuin yliopiston hallituksen toimintaan. Lisäksi toimin myös kahden JYY:n ulkopuolisen järjestön hallituksessa.

  Mille työnantajalle työskentelet ja mitä tehtävänkuvasi sisältää?

  Työskentelen koulutuspäällikkönä Vakuutusväen Liitossa. Kyseessä on ammattiliitto eli palvelemme jäseniämme työelämään liittyvissä kysymyksissä tarjoamalla muun muassa koulutuksia ja jäsentilaisuuksia. Työnkuvani sisältää koulutusten koordinointia ja suunnittelua, paljon kouluttamista, sähköistä viestintää (varsinkin somessa), sekä työryhmätyöskentelyä edunvalvonnan saralla erilaisten hankkeiden ja neuvonpitojen muodossa.  Lisäksi kouluttaudun jatkuvasti itse, aihepiireinä ovat mm. yhdistyksen toiminta, työsuojelu, työhyvinvointi, palkkaus ja palkitseminen sekä tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvät asiat.  Voisi tiivistää, että saan palkkaa siitä, että valvon muiden etuja. Työssäni sparraan myös paljon kollegoita ja opastan, millaisia työskentelymuotoja ja tehtäviä kannattaa valita koulutuksiin. Koen, että opettajaksi opiskeleminen oli minulle todella hyvä pohjakoulutus - oma pedagoginen osaamiseni hyödyttää paljon myös muuta työyhteisöä.

  Miten päädyit nykyiseen työhösi?

  Minulle harrastuksesta tuli työ: JYY:n kopo-valiokunnasta hain ja pääsin kopo-sihteeriksi. Tässä pestissä työskentelin puolisen vuotta. Olin tuolloin samalla Kesälukioseuran hallituksessa ja seurassa tuli työpaikka auki helmikuusta alkaen pääkaupunkiseudulle. Pääsin tehtävään ilman haastattelua, sillä olin jo tuttu kasvo seurassa hallitustyöskentelyn myötä.  Pedagoginen osaaminen pääsi tuossa työssä käyttöön, kun vertasimme yhdessä pedagogisessa työryhmässä kesälukioiden kurssisisältöjä opetussuunnitelman perusteisiin, jotta opiskelijat voisivat hyväksilukea kesäopintonsa lukion kursseihin. Lisäksi työ sisälsi verkostoitumista, järjestötyötä ja tiimityötä vaihtelevalla työajalla. Työskentelin Kesälukioseurassa yhteensä yhdeksän vuotta.

  Kesälukioseurasta siirryin sitten toiseen järjestöön eli nykyiseen työpaikkaani Vakuutusväen Liittoon, jossa olen työskennellyt nyt kahdeksan vuotta. Edellisessä työssä puuttui edunvalvontatyö, johon olin tottunut JYY:ssä ja johon minulla oli vahva halu ja palo. Bongasin ilmoituksen avoimesta paikasta Hesarin sivuilta. Olin työnhaussa todella sinnikäs ja soittelin perään. Uskon, että pitkä kokemus järjestötyöstä sekä JYY:ssä toimimisesta vaikuttivat työn saantiin. Työnkuva on matkan varrella muuttunut alkuperäisestä, nyt tehtäväni painottuvat enemmän koulutustoimintaan.

  Esimerkki tyypillisestä työpäivästä ja mitä osaamista nykyisessä työssäsi tarvitaan?

  Työni on hyvin vaihtelevaa: perustyöviikko sisältää jonkin verran järjestötoimintaa, koulutusten suunnittelua ja /tai kouluttamista, kokouksia ja neuvotteluja. Työn perusidea on, että tehdään paljon työtä toisten eteen. Voin itse vaikuttaa oman työpäiväni sisältöön.

  Tässä työssä ehdoton edellytys on halu vaikuttaa ja valmius ottaa selvää asioista, myös niistä, jotka menevät oman epämukavuusalueen ulkopuolelle. Työ on pitkälti tiimityötä ja sitä tehdään yhteistyössä eri tahojen kanssa, joten hyvät tiimityö- ja yhteistyötaidot ovat erittäin tärkeitä.  Pedagogisen osaamisen lisäksi viestintä- ja viestintäteknologisen osaamisen on oltava hyvällä tasolla: hyvä suomen kielen taito, TVT-välineiden hallinta ja some-osaaminen kuuluvat tiiviisti pakettiin. Viestintätaitoja tarvitaan jatkuvasti esim. koulutustyössä, uutiskirjeen teossa ja oppaiden toimitustyössä. Lähes päivittäin ovat käytössä myös työlainsäädäntö ja yhdistyslaki.

  Vinkkejä tähän tai tämänkaltaiseen työhön haluaville

  Tämänkaltaisessa työssä pitää olla vahva halu vaikuttaa asioihin. Ehdottoman tärkeää on kokemus järjestötyötä sekä kiinnostus yhteiskunnallisia asioita ja työelämää kohtaan. Työ itsessään opettaa ja sitä oppii tekemällä, mutta hyvä peruskoulutus pitää hankkia, tosin siihen ei ole yhtä ainoaa polkua. Lisäosaaminen on karttunut työuran varrella, olen saanut kouluttautua ja muokata työnkuvaani omien intressieni mukaan. Työ vaatii myös ratkaisukeskeisyyttä, sillä kritiikki ilman kehittämisehdotuksia on kiukuttelua.

  Vinkkini työnhakuun, varsinkin jos sinulla ei ole paljon työkokemusta:

  1. Verkostoidu! Näe olemassa olevat verkostot, joita sinulla jo on opiskelun, harrastusten ja mahdollisten luottamustoimien myötä. Samat ihmiset hyvin todennäköisesti tulevat vastaan myöhemmin myös muissa ympyröissä.
  2. Muista non-formaali oppiminen. Harrastusten ja erilaisten kesätöiden kautta olet jo saanut paljon erilaisia taitoja, joista on hyötyä työelämässä. Tuo ne esille!
  3. Työnantajat arvostavat aktiivisuutta ja että olet ollut valmis uhraamaan vapaa-aikaasi vaikkapa luottamustoimiin tai vaativaan harrastukseen. Työtäpelkäämätön asenne kantaa pitkälle!
  4. Pedagogisista opinnoista ei ole koskaan haittaa. Opettajaksi on hyvä opiskella, siitä voi sitten jatkaa muihin töihin.

   

  Lisää alumnitarinoita