10.11.2016

Musican Kampusolohuone ja oppimistilat

Musican oppimistilat: Boombox, Skaala ja Fermaatti

Musica-rakennuksen kolme oppimistilaa ovat Boombox, Skaala ja Fermaatti. Tilat luovat uudenlaista toimintakulttuuria yliopistolle, niin opiskelulle, opetukselle, tutkimukselle kuin ihmisten kohtaamisellekin.

Tilavaraukset tällä hetkellä Musican aulatiloihin tehdään Korppi-varausjärjestelmän kautta. Tilat ovat Korpissa nimillä:

• Boombox (40 hlöä)
  • Fermaatti
  • Skaala

Mikäli Boombox varataan yli 40 henkilön tilaisuuksille, on tällöin varattava myös viereinen Fermaatti -tila. Tilat voi yhdistää toisiinsa (100 hlöä). Sama kuva- ja äänentoisto on mahdollista saada molempiin tiloihin. Tilojen yhteydessä on käytössä keittiö varusteineen sekä oma wc. Tilaisuuksiin on mahdollista tilata tarjoilut mm. Sonaatilta.

TIlaisuuksista, jotka päättyvät klo 20.00 jälkeen, tulee täyttää tilankäyttöhakemus, ja lähettää se Maritta Heittolalle (yliopiston Tilapalvelut/ T-rakennus). Lisäksi mahdollinen tila- tai vahtimestarien kuluvuokra sovitaan varauksen yhteydessä.

Laitteet:
Boomboxissa on käytössä pc-tietokone, paikat kannettavalle sekä iPadille tms. joiden kautta saa kuvan videotykille ja äänet tilan äänetoiston kautta sekä kaksi langatonta mikrofonia ja sähköpiano.
Boomboxin kuvan ja äänen saa näkyviin ja kuuluviin viereiseen Fermaatti-tilaan sekä aulassa oleviin televisioihin että ulos terassille. Lisäksi käytössä on kiinteät led-valot näyttämöllä sekä savukone, jonka ohjaus tapahtuu valopöydän kautta.

Bändien yms. kokoonpanojen äänestoistoa varten on käytössä kiinteät kaiuttimet subwoofereilla. Instrumentit kytketään ns. stageboxiin, jonka kautta kytkennät tulevat äänipöytänä toimivaan Soundcraft xi II Expression digitaalimikseriin. Tarvittaessa myös omalla äänipöydällä saa ohjattua tilan äänentoistolaitteita. Tällöin instrumentit voidaan kytkeä omaan äänipöytään.

Fermaatissa on käytössä videotykki sekä kaiuttimet kannettavalle tietokoneelle tai muulle laitteelle. Fermaatissa on myös kolme flexi-seinää, johon voi kirjoittaa vesiliukoisella kynällä.

Skaalassa on käytössä erikoismaalilla maalattu seinä, johon voi kirjoittaa vesiliukoisella kynällä. Lisäksi käytössä on flyygeli.

Yhteystiedot ja tekninen tuki:
Musiikin laitos
Markku Pöyhönen
puh. 0405707007
Tilavaraukset:
Yliopistopalvelut/Tilapalvelut
Maritta Heittola
puh. 0400349065

s-posti: tilapalv[at]jyu.fi

Yhteystiedot tilaisuuksien aikana:
Yliopistopalvelut/Tilapalvelut
Vahtimestarit
Kirjaston palvelupiste (B-rakennus)
päivystys nro: 0504285237 (lyhyt nro 1151)

Tilojen tarkempi kuvaus

Boombox on heti ulko-ovista vasemmalla oleva tila, jossa sijaitsee myös esiintymislava. Nimi kuvaa tilan dynaamisuutta ja musiikkia. Suunnittelussa on pyritty luomaan tila yhdessä olemiselle, yhdessä tekemiselle ja esiintymiselle. Boombox soveltuu parhaiten vapaamuotoiseen oleiluun, erilaisten tapahtumien järjestämiseen, opetukseen ja opiskeluun. Nuorisokulttuurissa Boombox on kannettava musiikkilaite, mankka, joka tyypillisesti yhdistetään nuorisokulttuuriin. Opiskelijat ovatkin nimen myötä ottaneet tilan omakseen ja kokevat saaneensa vapaat kädet käyttää tilaa.

Skaala on ulko-ovesta oikealla oleva näyttely- ja aulatila, joka on suunniteltu ensisijaisesti musiikin ja muiden alojen esitysten ja näyttelyiden paikaksi. Skaala musiikkiterminä tarkoittaa sävelasteikkoa, peräkkäisten sävelkorkeuksien sarjaa, jonka varaan musiikki rakentuu. Skaala sopii hyvin näyttely- ja aulatilan nimeksi, sillä se kuvastaa kulkemista ja liikkumista. Skaalasta on sisäänkäynti Musica-saliin, joten tila toimii laitoksen esittelytilana kaikille salin vierailijoille. Tilaa voi myös käyttää akustisen musiikin esittämiseen.

Fermaatti on Boomboxin ja Skaalan välissä oleva tila ensimmäisen kerroksen takaosassa. Fermaatti on tarkoitettu ihmisten kohtaamispaikaksi. Musiikkiterminä fermaatti tarkoittaa musiikin aika-arvon pidennystä osoittavaa merkkiä, jolloin esittäjä voi pidentää nuotin kestoa oman tulkintansa mukaan. ”Nähdään fermaatilla!”, on myös musiikkipiireissä tuttu humoristinen lausahdus. Nimi kuvaa sitä, että tila on suunniteltu rauhalliseksi ja joustavaksi työskentelytilaksi pienryhmille opetukseen, opiskeluun ja kokouksiin. Tila on erotettu Boomboxista liikuteltavalla väliseinällä ja Skaalasta akustiikkaverholla.

***

Musican ensimmäinen kerros suunniteltiin talvella 2013-2014 yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön ja tila-ammattilaisten kanssa hyödyntämällä innovatiivista ja intensiivistä Charrette-suunnittelutapaa. Suunnittelu ja toteutus on toteutettu osana RYM Oy:n Sisäympäristöt -tutkimusohjelmaa.

Koko projektin ajan on korostettu tulevien käyttäjien vahvaa mukanaoloa tilojen suunnittelussa ja käyttöönotossa, jotta tila palvelisi käyttäjien tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla. Uusi tila on ollut kokeilukäytössä koko syksyn ja tavoitteena on uudistaa opetuskäytänteitä ja yhdistää informaalin ja formaalin oppimisen tapoja ja tiloja.

Uudesta oppimistilasta kerätään palautetta ja sen käyttöä tutkitaan osana Sisäympäristöt -tutkimusohjelmaa. Käyttäjien mielipiteet tilasta ovat tärkeitä myös jatkossa, sillä tilasuunnittelu ei lopu tilan valmistumiseen. Jotta tilat saadaan toimiviksi ja niiden kaikki potentiaali hyödynnettyä, tilojen käyttöä seurataan ja käyttäjiä kuunnellaan.

Boomboxin, Skaalan ja Fermaatin uskotaan lisäävän ja monipuolistavan yliopiston kulttuuritoimintaa. Tilat on suunniteltu muuntojoustaviksi ja käytettäviksi joko yhdessä tai erikseen. Tiloissa onkin jo syksyn aikana nähty ja kokeiltu runsaasti erilaisia tapahtumia, työpajoja, juhlia ja seminaareja.