01.08.2018

Toinen koti –dokumenttiteatteriprojekti

Tutkijat: Taiteellinen suunnittelija ja tutkija Jussi Lehtonen (Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö), Professori Sari Pöyhönen (Solki), Projektitutkija Eeva-Leena Haapakangas (Solki)  

Hankkeen kesto: 2016-2018

Hankkeen kuvaus

Toinen koti on osa Suomen Akatemian strategisen neuvoston rahoittamaa ArtsEqual-hanketta. Projektissa tutkitaan, miten maahanmuuttajataitelijat kertovat taiteilijan taipaleestaan Suomessa, kielen merkityksestä taiteessaan sekä jäsenyyden hakemisesta taideyhteisöissä.  

Toinen koti -projekti tuottaa syksyllä 2017 dokumentaarisen teatteriesityksen Kansallisteatterin Omapohja-näyttämölle. Siinä maailman vanhin suomenkielinen teatteri kotoutuu tilanteeseen, jossa taiteen potentiaali ei olekaan enää vain kotimaisia kieliä sujuvasti puhuvien käsissä ja sydämissä. Näyttämölle nousee moninainen porukka, joka on kuin kotonaan taiteen maailmassa. Esitys kertoo kotoutumisesta ja myös kotoutumattomuudesta. Sen äärellä asetutaan pohtimaan taiteen ja yhteisön merkitystä erilaisten ihmisten elämissä. Miten kokemus pakolaisuudesta voi kotoutua? Entä ihmisen jumalasuhde? Sodan keskeltä paenneiden ja hengenvaarallisesta matkasta selvinneiden ihmisten tarinoita kerrotaan esityksessä paitsi puheen, myös musiikin ja liikkeen keinoin.  

Esityksen ohjaa ja projektin suunnittelusta vastaa Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija Jussi Lehtonen. Keväällä 2017 Toinen koti -projekti järjestää kaksi matalan kynnyksen teatteripajaa yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Niihin kutsutaan kotoutumisvaiheessa olevia maahanmuuttajia. Toisessa keskitytään osallistujien kirjoittamiin runoihin ja tarinoihin sekä niiden näyttämöllistämiseen. Toisessa painopisteenä ovat musiikki ja erilaiset ilmaisuharjoitteet.

Lisätietoja projektista täältä

Katso Toinen koti -lyhytelokuvat (kesto 10 minuuttia, tekstityskielinä suomi, englanti, arabia):

https://www.youtube.com/watch?v=fgtLpJckB14 (suomi)

https://www.youtube.com/watch?v=fTLJcgWG6WY (arabia)

https://www.youtube.com/watch?v=L5LYw0wvwuU (englanti)