22.11.2018

Blogi

Suuret ikääntymisarpajaiset

Teppo Kröger, 21.11.2018

Ikääntyminen on laajalle levinnyttä. Sinä, minä ja Hentun Liisa ikäännymme joka vuosi, joka tunti ja joka sekunti. Ihmisen ikääntyminen alkaa hedelmöityksen hetkestä ja päättyy hänen viimeiseen hengenvetoonsa. Ikääntymisen synonyymiksi sopisi oikeastaan: elämä. Jatka lukemista.

Growing old in Poland

Anne Kouvonen, 22.10.2018

Populations across Europe are rapidly ageing. One of the most critical cases is Poland, Europe’s 8th largest nation with the population currently of 38 million. The population of Poland is projected to decrease to 32 million by 2050. This is due to three worrying and co-occurring demographic trends: 1) large-scale emigration of working age and younger Poles; 2) extremely low birth rate (currently 1.32 children per woman); 3) strong political resistance of immigration. Continue reading.

Ikäihmiset ja asumisen unelmat: Toiveissa täyttä elämää ja arjen helppoutta

Paula Vasara & Lina van Aerschot, 17.9.2018

Koti on tärkeä. Se, missä ja miten ihmisen tulisi ikääntyä ja ikääntyessään asua, on aihe, joka herättää helposti intohimoja puoleen ja toiseen. Se, miten arjessa tarvittava apu ja hoiva järjestetään, liittyy kiinteästi asumiseen. Asuinpaikasta riippuu, keitä on lähellä, mistä palveluja saadaan ja miten arjen asiat saadaan sujumaan. Jatka lukemista.

Terveyden eriarvoisuus hyvin vanhoilla – onko se huomioitu palveluissa?

Linda Enroth, 23.4.2018

Hyvin vanhojen ihmisten määrän kasvu sekä heidän suhteellisen väestöosuutensa kasvu on ollut ennenäkemättömän nopeaa. Kuluneen 40 vuoden aikana, 80-vuotiaiden määrä on tuplaantunut (nyt 300 000), 90-vuotiaiden määrä on lähes nelinkertaistunut (50 000) ja satavuotiaiden määrä on yli viisinkertaistunut (854). Terveydenhuoltopolitiikan tavoitteet terveyden maksimoinnista tai ainakin elinajanodotteen kasvamisesta ovat siis toteutuneet. Jatka lukemista.

Työelämän uudet opit – pelastavatko ne vanhustyön?

Antero Olakivi, 20.3.2018

Vanhustenhoitotyön henkilökuntamitoitus on Suomessa Pohjoismaiden matalin. Puolet Suomen hoivatyöntekijöistä katsoo, että heillä on työssään liian paljon tekemistä. Peräti kolme neljästä työntekijästä on huolissaan siitä, että työntekijöiden vähäisyys aiheuttaa riskejä asiakkaille. Jatka lukemista.

Seniorit somessa -ohjelma – Näkökulmia ikäihmisten teknologiasuhteeseen

Riitta Hänninen, 12.2.2018

Ylen tammikuussa julkaisema sarja Seniorit somessa lähestyy ikäihmisiin ja tietotekniikkaan liittyviä ennakkokäsityksiä uudella tavalla. Esimerkin nettipankin opetteleminen on toki tärkeää, mutta onko se lopulta kovin mielenkiintoista? Jatka lukemista.

Tervetuloa!

Teppo Kröger, 10.1.2018

Tervetuloa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön (CoE AgeCare) kotisivuille. Meidän uusi huippuyksikkömme – yhdessä 11 muun huippuyksikön kanssa, joiden teemat vaihtelevat satelliittiteknologiasta antiikin imperiumien tutkimukseen – edustaa Suomen Akatemian merkittävää tutkimuspanostusta vuosille 2018–2025. Jatka lukemista.