12.02.2018

Tervetuloa!

10.1.2018

Tervetuloa Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikön (CoE AgeCare) kotisivuille. Meidän uusi huippuyksikkömme – yhdessä 11 muun huippuyksikön kanssa, joiden teemat vaihtelevat satelliittiteknologiasta antiikin imperiumien tutkimukseen – edustaa Suomen Akatemian merkittävää tutkimuspanostusta vuosille 2018–2025. Suomen Akatemian mukaan huippuyksiköt ovat suomalaisen tutkimuksen lippulaivoja; ainakin niiden rahoitus on pitkäkestoisempi ja laajempi kuin minkään toisen hanketyypin. Kansainvälisestikin ottaen kahdeksanvuotinen tutkimusrahoitus on hyvin harvinaista. Saadakseen huippuyksikön rahoituksen ja statuksen, tutkijaryhmä ja heidän hakemuksensa läpikäyvät tiukan ja monivaiheisen arviointiprosessin, jossa kansainväliset asiantuntijat pyrkivät erityisesti tunnistamaan ne hankkeet ja ryhmät, joilla on potentiaalia tieteen uudistamiseen. Tällä hakukierroksella huippuyksikköstatusta haki 179 ryhmää, joista 12 sai lopulta rahoituksen.

Huippuyksikköohjelma on Suomessa ollut olemassa vuodesta 1995 lähtien, mutta meidän yksikkömme on ensimmäinen, joka keskittyy ikääntymisen tutkimiseen. On aika, voisi sanoa. Väestön ikääntyminen on parhaillaan muuttamassa yhteiskuntaamme perustavalla tavalla. Ei vain Suomessa, ei vain Euroopassa, vaan kaikkialla. Olemme siirtymässä ikääntyneen – tai jopa superikääntyneen – yhteiskunnan aikakauteen, mutta emme ole tähän kunnolla valmistautuneita. Palvelujärjestelmät sen varmistamiseksi, että kaikki ikääntyneet ihmiset, jotka tarvitsevat tukea ja hoivaa, sitä myös saavat, ovat kaikkialla alikehittyneitä. Niin on myös ymmärryksemme ikääntymisen pian eteemme tuomista vaikeuksista – mutta myös mahdollisuuksista. Sinänsä ikääntymistä tutkitaan runsaasti monissa oppiaineissa ja maailman eri puolilla, mutta ei ole tavallista, että ikääntymisen ja hoivan tutkimus kytketään kiinteästi käynnissä olevien yhteiskunnallisten muutosten ja globaalien megatrendien tutkimukseen. Tämä kuitenkin on missiomme. Tutkimme ikääntymistä erityisesti transnationalisaation ja digitalisaation näkökulmista.

Huippuyksikkömme perustuu sosiaalipolitiikan, sosiologian ja sosiaaligerontologian tutkijoiden läheiseen yhteistyöhön. Tulemme kolmesta yliopistosta – Jyväskylästä, Tampereelta ja Helsingistä – jotka ovat kaikki sosiaalitieteen keskuksia Suomessa. Kyse ei ole vain suomalaisesta hankkeesta vaan toimimme yhdessä alan johtavien tutkijoiden laajan globaalin verkoston kanssa. Osallistumme kotimaisen keskustelun lisäksi myös alan kansainväliseen keskusteluun. Järjestämme myös monia seminaareja, konferensseja ja kesä-/talvikouluja, joilla pyrimme paitsi kertomaan tutkimuksestamme, myös tukemaan nuorten tutkijoiden kansainvälistymistä ja kasvua tutkijana.

Kotisivumme, Facebookin ja Twitterin kautta pyrimme pitämään sinut ajan tasalla kaikista aktiviteeteistamme ja julkaisuistamme. Tervetuloa mukaan, pysy kuulolla!

Teppo Kröger

CoE AgeCaren johtaja