30.11.2018

Opiskelijan ohje

YFI-laitoksen harjoittelukäytännöt

Selvitä opintoihisi sisällytettävälle harjoittelujaksolle asetetut kriteerit 

Harjoittelun suorittaminen omassa työssä? - Ota yhteys laitoksen harjoitteluyhteyshenkilöön. Omassa työssä suoritettavaa harjoittelua varten laaditaan harjoittelusuunnitelma, joka tulee hyväksyttää laitoksella ennen harjoittelun aloittamista.

Ilmoittaudu YFIHAHA-kurssille

 • ilmoittaudu Korpissa YFIHAHA 2019 -kurssille
  • YFIHAHA:n sähköpostilista on YFI-laitoksen harjoitteluasioiden tiedotuskanava ja kurssi-Koppaan on koottu harjoittelu-opintojaksojen raportointiohjeet, vinkkejä harjoittelun suunnitteluun sekä listattu laitoksen opiskelijoiden aiempia harjoittelupaikkoja
 • D&IC-maisteriohjelman opiskelijat ilmoittautuvat lisäksi DEVS700-opintojaksolle Korpissa
 • YFIM8001/YFIM8002- tai YFIS800(YFIS801)-opintojaksoille ei ilmoittauduta Korpissa

Suunnittele harjoittelusi ja selvitä harjoittelun rahoitusmahdollisuudet

Harjoittelu voi olla palkallinen tai palkaton. Selvitä, millaista rahallista tukea harjoitteluun on tarjolla: harjoittelun rahoitusmahdollisuudet. Varmista hakupäivät, myöntämisehdot ja muut käytännöt hyvissä ajoin etukäteen ja toimi ohjeiden mukaan sitten, kun harjoitteluun meneminen tulee omalla kohdallasi ajankohtaiseksi.

Etsi suunnitelmiisi sopivia harjoittelupaikkoja

YFIHAHA:n kurssi-Kopassa on harjoittelupaikkalinkkilista (linkit vievät harjoittelupaikkailmoituksiin) ja lista harjoittelupaikoista, joissa YFI:n opiskelijat ovat aikaisemmin suorittaneet harjoittelunsa. Mm. näitä kannattaa hyödyntää harjoittelupaikan etsimisessä.

Varmista harjoittelupaikan soveltuvuus opintoihisi eli hyväksytä harjoittelupaikka

Harjoittelupaikka tulee hankkia itsenäisesti. Kun olet löytänyt sopivalta vaikuttavan harjoittelupaikan, hyväksytä se (eli varmista mahdollisen harjoittelupaikan sopivuus, ks. laitoksen harjoittelulle asettamat vaatimukset) laitoksen harjoitteluyhteyshenkilöllä ennen kuin haet harjoittelupaikkaa. Jos haluat, että harjoittelu sisällytetään opintoihisi, harjoittelusta täytyy sopia ennen harjoittelun alkua. Ellei harjoittelusta ole sovittu etukäteen, opintopisteitä ei saa. Kerro sähköpostissasi seuraavat tiedot harjoittelupaikasta, johon aiot hakea:

 • organisaatio ja maa
 • työtehtävät
 • harjoittelun ajankohta ja kesto
 • linkki harjoittelupaikkailmoitukseen
 • Miksi haluaisit tehdä harjoittelun juuri tässä harjoittelupaikassa?
 • Miksi ajattelet sen olevan hyödyllinen suhteessa tutkintoosi –pääaineesi/opintosuuntasi huomioiden?

Hae harjoittelupaikkaa

Hae harjoittelupaikkaa.

Täytä ja allekirjoita laitoksen harjoittelusopimus ja tee työsopimus

Kun harjoittelupaikkasi on varmistunut, huolehdi, että ennen harjoittelun alkua tai viimeistään aivan harjoittelun alkuvaiheessa harjoittelustasi tehdään laitoksen, työnantajan ja opiskelijan välinen harjoittelusopimus, joka on sitoumus harjoittelun järjestämisestä näiden kolmen sopijapuolen kesken. Harjoittelusopimus (suomen- tai englanninkielinen) pyydetään laitoksen harjoitteluyhteyshenkilöltä. Harjoittelusta solmitaan aina asianmukainen harjoittelusopimus.

 • Harjoittelusopimuksessa määritellään mm. tehtäväsi, harjoittelun kesto ja rahoitus (harjoittelutuki/apuraha, työnantajan maksama palkka). Allekirjoittamalla laitoksen harjoittelusopimuksen sitoudut suorittamaan harjoittelujakson ja sen raportoinnin ennen valmistumistasi.
 • Huom.: Erasmus+-harjoittelun osalta laitoksella käytetään ko. harjoitteluohjelman omaa sopimusta.

Huolehdi myös, että kirjoitat työnantajasi kanssa teidän kahden välisen työsopimuksen. Harjoittelija on harjoitteluajan normaalissa työsuhteessa harjoittelupaikkaan.

Suorita harjoittelu

Suorita harjoittelu. Mikäli harjoittelun aikana ilmenee ongelmia tai kysyttävää, ota yhteyttä laitoksen harjoitteluyhteyshenkilöön.

Opiskelijan on oltava läsnä oleva opiskelija koko harjoittelun ajan, joten huolehdithan yliopistoon ilmoittautumisen kuntoon, jos suoritat harjoittelun esimerkiksi kesäkuukausien aikana.

Raportoi harjoittelusta

Harjoittelun jälkeen raportoi harjoittelujaksostasi laitoksen raportointiohjeiden mukaisesti. Rapotointiohjeet:

 • YFIM8001/YFIM8002
 • DEVS700: kurssi-Moodlessa
 • YFIS800(+YFIS801): pyydä koulutussuunnittelijalta

Ulkomaille harjoitteluun lähteville opiskelijoille käytännön asioista