21.10.2005

Muusikon hyvinvointi työfysioterapeutin näkökulmasta

Katarina Porander
Työfysioterapeutti
Kulttuurienergiaa!
Jyväskylä 20.11. 2003

 

MUUSIKON HYVINVOINTI TYÖFYSIOTERAPEUTIN NÄKÖKULMASTA


Muusikolta vaaditaan tänä päivänä enemmän kuin 10-15 vuotta sitten. Kilpailu työpaikoista on kovaa, ja muusikoita koulutetaan paljon. Muusikoiden kokemuksen mukaan ennen pärjäsi vähemmällä soittamisella, tänä päivänä harjoitusmäärät ovat suuremmat, ja lisäksi henkinen paine on lisääntynyt kilpailutilanteen myötä.

Muusikon työ on fyysisesti rasittavaa. Instrumenttisoittajat tekevät paljon staattista lihastyötä kannatellessaan käsiä ja soittimia. Laulajalla hengitys- ja ääntä tuottavat lihakset ovat kovilla.

Eri tutkimukset osoittavat, että muusikot potevat enemmän rasitusvammoja kuin keskimääräinen väestö. Työn fyysisen kuormittavuuden takia muusikon tulisi huoltaa kehoaan päivittäin. Kireiden ja väsyneiden lihasten venyttely sekä asentoa ylläpitävien tukilihasten voimaharjoittelu on tarpeen rasitusvammojen ennaltaehkäisyssä.

Soitto- ja lauluergonomiaan on tärkeätä kiinnittää huomiota jo opiskeluvaiheessa. Ergonomiaopetuksessa opitaan soittoasennoista, kehon hallinasta ja lihashuollosta. Ergonomiakoulutusta annetaan jo muutamissa musiikkioppilaitoksissa.

Muusikon hyvinvointi on paljon kiinni siitä, miten muusikko hallitsee kehonsa ja miten hän osaa reagoida kehonsa signaaleihin. Silloin muusikko tietää, milloin pitää tehdä lihashuoltoa ja milloin on parasta levätä ja olla soittamatta.