04.06.2015

Vauhtia kulttuuriin!

KUULTO-projektin ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteistyössä toteuttama Vauhtia kulttuuriin! -seminaari herätti laajaa kiinnostusta ympäri Suomea. Seminaariin ilmoittautui maksimimäärä osallistujia. Helsingissä 12.1.2012 järjestetyn seminaarin avasi kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Seminaarissa käsiteltiin kulttuurin nykytilaa, katsotaan tulevaan ja haastetaan osallistujia vaikuttamaan huomispäivän kulttuurin ja taiteen saavutettavuuteen.

Seminaarin ohjelma

SEMINAARISSA NÄHDYT ESITYKSET:

Ministeri Kalevi Kivistö esitteli hänen ja professori Anita Kankaan selvityksen Kuntien kulttuuritoiminnan tuki- ja kehittämispolitiikka keskittyen erityisesti raportin ehdotuksiin.

Professori Anita Kangas kertoi kuntien kulttuuritoimintakokeilusta (1976-79), joka johti kuntien kulttuuritoimintalain säätämiseen (1981). Lisäksi hän valotti Kuulto-projektin tavoitteita.

Kuulto-projektin tutkimusavustaja Vappu Renko puhui omasta työsarastaan, valtion tukea saavien kulttuuripalveluiden kartoittamisesta ja sen problematiikasta.

Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n kehitysjohtaja Juha Heikkala suuntasi katseensa tulevaisuuteen pohtiessaan, miten julkisen sektori muuttuessaan voi vaikuttaa kulttuuripalveluiden tuottamiseen. Kuka tarjoaa palvelut tulevaisuudessa: yhdistykset, julkinen vai yksityinen sektori?

Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju puhui kulttuuristen peruspalveluiden ensimmäistä kertaa tehtävästä arvioinnista.

Markkinointi- ja viestintäsuunnittelija Annamaija Hakama esitteli, kuinka Kuopiossa kulttuurin, liikunnan ja nuorison parissa työskentelevät puhaltavat yhteen hiileen järjestäessään Supersyyslomaa ja Hyperhiihtolomaa lapsille ja nuorille. Ilman ylimääräistä työvoimaa ja 4000 euron budjetilla 6000-10000 lasta ja nuorta on päässyt viikon aikana ilmaisen tekemisen pariin.

Kyläaktiivi Jaakko Hautamäki puhui Kannuksen Eskolan kylän toiminnasta. Kesäteatterin myötä kyläläiset ovat mm. työllistäneet nuorensa, pidentäneet kirjaston aukioloaikoja, tuoneet kulttuuria kylälle ja korjanneet sekä rakentaneet rakennuksia.