10.12.2015

Leffoja Lampille, Toholampi

Tarja Kalander_toholampi.jpg

Yhteyshenkilö:
Tarja Kalander
Kulttuurisihteeri, Toholammin kunta
Lampintie 5, 69300 Toholampi
p. 040 15 05 232
tarja.kalander(a)toholampi.fi

Leffoja Lampille -kokeilun tarkoituksena oli luoda Toholammille erityisesti lapsille ja nuorille suunnattua elokuvaesitystoimintaa. Yhteistyössä ovat mukana kunnan nuoriso-, kirjasto-, päivähoito- ja kulttuuritoimen lisäksi Mannerheimin lastensuojeluliiton Toholammin yhdistys sekä nuorista kuntalaisista koostuva nuorisovaltuusto.

Tavoitteena uuden elokuvatoiminnan vakiinnuttaminen

Toiminnan päämääränä on laajentaa kunnan kulttuuritarjontaa ja tarjota yhteisöllisiä elokuvakokemuksia. Projektin aikana käynnistetään elokuvatoiminta ja juurrutetaan toimintatavat niin, että toiminnasta saadaan pysyvä osa kunnan palveluita. Elokuvaesityksiä järjestetään kahdessa eri tilassa (kirjasto ja kulttuurisali) 1–2 kertaa kuukaudessa. Käytännön järjestelyistä jaetaan vastuuta kaikille projektissa mukana oleville tahoille. Esitysaikoihin ja ohjelmistoon pyydetään kuntalaisten ja yhteistyötahojen ehdotuksia. Ohjelmiston pitämiseen kiinnostavana kiinnitetään erityistä huomiota.

Elokuvaesityksiä jatkettiin hankkeen päätyttyä vuonna 2014. Päivänäytöksiä pidettiin Toholammin Kulttuurisalissa neljä kertaa, muksujen leffahetkiä kirjastolla seitsemän kertaa, aamu- ja iltapäivätoiminnan lapsille esityksiä kaksi kertaa. Nuorille yritettiin järjestää keväällä kaksi kertaa elokuvaesitys nuorisotilassa. Innokkaita oli huonosti, joten syksyllä 2014 ei esityksiä nuorisolle järjestetty.

Elokuvanäytösten suosio kasvoi

Elokuvaesitykset nousivat huimaan suosioon vuoden 2015 alusta. Movie Company Alatalo Oy ja kunnan kulttuuritoimi ovat yhteistyössä järjestäneet tammikuusta 2015 alkaen elokuvaesityksiä Toholammin kulttuurisalissa. Yhteistyö kiertävän elokuvan esittäjän kanssa mahdollistaa sen, että meillä voidaan esittää uusia elokuvia. Monta esitystä on ollut ensi-illassa samana päivänä Etelä-Suomen isoissa elokuvateattereissa, kun meillä Toholammilla.

Uutuus-elokuvien esitykset ovat tavoittaneet erityisen hyvin lapset ja nuoret aikuiset. Esityksissä käy myös paljon sellaisia henkilöitä, jotka eivät osallistu muihin kulttuuritilaisuuksiin. Nuoriso on pikku hiljaa lisännyt käyntejä vuoden mittaan. Yleisöä esityksissä on keskimäärin 50–70 henkeä. Parhaiten yleisöä ovat toistaiseksi saaneet yleisöä Mielensäpahoittaja, joka keräsi 128 henkeä ja Risto Räppääjä ja Sevillan Saituri 124 henkeä. Elokuvien katsojamäärät ovat hyvät reilun 3400 asukaan kuntaan. Myös naapurikunnasta Lestijärveltä on järjestetty kuljetuksia esityksiin. Vuoden 2015 aikana salissa tullaan esittämään elokuvia n. 36 kertaa (katso liite). Kirjastolla pidetty edelleen säännöllisesti muksujen leffahetkiä kerran kuukaudessa. Niissä on ollut yleisöä keskimäärin 10 henkeä.

Leffoja Lampille -hankkeen aikana elokuvat saivat hyvin näkyvyyttä. Mielestäni tämä vaikutti suuresti siihen, että koulut ovat aktiivisesti pyytäneet elokuvaesityksiä koululaisille. Hanke rohkaisi myös yhteistyön aloittamiseen kiertävän elokuvanesittäjän kanssa. Näiden elokuvaesitysten myötä kulttuurisalin kävijämäärä on noussut huimasti ja kulttuuritarjonta lisääntynyt merkittävästi.

Elokuvanäytökset jatkuvat tehtäviä jakamalla

Leffoja Lampille -hankkeen työryhmä ei ole jatkanut sellaisenaan toimintaansa. Tarvittaessa olemme kokoontuneet eri kokoonpanoina vaihtelevien aiheiden ympärille. Henkilövaihdoksia ei ole juuri tullut. Vakituinen kirjastonjohtaja Satu Kinnari palasi takaisin vanhempain vapaalta.

Kulttuurisihteerin työnkuva on muuttunut syksystä 2015 alkaen; pois jäivät kansalaisopiston toimistotehtävät (30% työajasta) ja kirjastovirkailijan tehtävät tulivat tilalle. Kirjastovirkailijan tutkinto tehdään oppisopimuskoulutuksella. Kirjastolla opiskelua on maanantaista keskiviikkoon. Kulttuurisihteerin tehtävien hoito kahdessa päivässä on vaikeaa. Mm. elokuvaesitysten hoito onnistuu, kun tehtävät on jaettu. Kulttuurisihteeri hoitaa tilojen varaukset ja esitysten mainostamisen, kiertävä elokuvanesittäjä muut asiaan liittyvät asiat.