17.12.2015

Ahponen - Riskikirja

Nimeke: Riskikirja: Uhat, mahdollisuudet ja asiantuntijuus epävarmuuden yhteiskunnassa

Toimittanut: Pirkkoliisa Ahponen

ISBN: 951-34-0925-2

Julkaisija: University of Jyväskylä

Julkaistu: 1997

JYX

 


Vapaa tahto ja nautinnon vapaus ovat modernin elämän yksilöllistymisen perusteesit. Niihin kulminoituu myös nyky-yhteiskunnan riskidynamiikka: yhteiskunta tuottaa riskejä omien elinehtojensa välttämättömyytenä.

Riski merkitsee elämistä tappion ja voiton mahdollisuuksien välissä, se on uhan ennakointia ja toivossa pitäytymistä suunnistettaessa pelon maastossa. Kasvava yhteiskunnallinen epävarmuus lisää paineita riskipuhuntaan. Riskipolitiikka voi olla tähän virtaan heittäytymistä, tähän maisemaan asettumista tai riskiyhteiskunnan kriittistä arviointia.

Riskikirjassa suomalaiset riskiyhteiskunnan tietäjät pohtivat miten elämä riskiytyy epävarmuuden ajassa, mitä riskin käsitteellä oikein organisoidaan, millaista on tulevan pahan pelko, miten globaalinen ja lokaalinen tulee tietoomme, miten maallikkohavainnoin jäsennetään ilmastoriskejä, miten luonnon uhka ja pelon maisemat kulttuuristuvat ja millaiseksi parisuhde muotoutuu riskiyhteiskunnassa.

Kirjoittajat ovat Pirkkoliisa Ahponen, Risto Eräsaari, Marja Järvelä, Eerik Lagerspetz, Ari Aukusti Lehtinen, Heli Marttinen, Hannu Salmi ja Perttu Vartiainen.