17.12.2015

Eriksson & Vehviläinen - Tietoyhteiskunta seisakkeella

Nimeke: Tietoyhteiskunta seisakkeella: Teknologia, strategiat ja paikalliset tulkinnat

Toimittanut: Päivi Eriksson & Marja Vehviläinen

ISBN: 951-39-0544-6

Julkaisija: University of Jyväskylä

Julkaistu: 1999

JYX

 


Suomalaisessa tietoyhteiskuntapuheessa korostuu tietokoneiden, Internetin ja kännyköiden nopea käyttöönotto. Julkiset toimijat pyrkivät takaamaan kansalaisille mahdollisuuden niiden käyttöön. Samalla halutaan edistää tietoteollisuuden kiihtyvää kasvua. Tässä kirjassa tekniikan ja vauhdin näkökulma vaihdetaan konkreettisen ja paikallisen toiminnan näkökulmaan.

Tietoyhteiskunta seisakkeella kysyy nousevatko kaikki suomalaiset samaan tietoyhteiskunnan pikajunaan? Miltä tietoyhteiskunta näyttää, kun sitä pysähdytään katsomaan paikallisseisakkeilta, työntekijöiden arjen, tavallisten kaupunkilaisten tai asukastuvalla kokoontuvan naisten tietotekniikkaryhmän näkökulmista?

Monitieteinen yhteiskunnan, strategisen johtamisen, tietojärjestelmien ja kulttuurin tutkijoiden ryhmä arvioi tietoyhteiskuntaa ja erityisesti sen teknologian ja strategian tulkintoja paikallisten toimijoiden lähtökohdista. Kirjassa kerrotaan minkälaista toimijuutta julkiset strategia-asiakirjat tuottavat kaupunkilaisille ja naisyrittäjille sekä minkälaisia ihmiskuvia tietojärjestelmien suunnittelijoilla on. Vastaavasti kysytään onko tytöillä ja naisilla mahdollisuutta aktiiviseen toimijuuteen tietoverkkojen aikakaudella? Miltä uusi teknologia, uudet työnteon muodot ja työssä oppiminen näyttävät työpaikoilla? Miten viranomaisten kehittämisprojektit onnistuvat yrityksessään luoda tilaa kansalaisten omalle äänelle?