17.12.2015

Konttinen & Peltokoski - Ympäristöprotestin neljäs aalto

Nimeke: Ympäristöprotestin neljäs aalto: Eläinoikeusliike ja uuden polven ympäristöradikalismi 1990-luvulla

Tekijät: Esa Konttinen & Jukka Peltokoski

ISBN: 952-5478-21-1

Julkaisija: University of Jyväskylä

Julkaistu: 2004

JYX

 


Viime vuosikymmenellä herännyt radikaali ympäristö- ja eläinoikeusliike on yksi hämmentävimmistä yhteiskunnallisista ilmiöistä nyky-Suomessa. Turkistarhaiskut Pohjanmaalla vuosikymmenen puolivälissä nostattivat julkisuudessa epäluuloisia kysymyksiä uudesta liikkeestä ja sen edustajista: olivatko he järjestäytyneeseen yhteiskuntaan turhautuneita työttömiä ja työnvieroksujia, luonnosta vieraantuneita kaupunkilaisia vai peräti ulkomaisten terroristijärjestöjen etäispäätteitä?

Sosiologit Esa Konttinen ja Jukka Peltokoski pureutuvat monitahoisen aineistonsa avulla ilmiön eri puoliin. He selvittävät protestin syntyä, sen aatemaailman rakentumista, eläinoikeuskysymyksen kytkeytymistä muihin vaatimuksiin, liikehdinnän verkostomaista organisoitumista sekä radikaalien toimintamuotojen kannatusta aktivistien keskuudessa.

Protesti osoittautuu eläinoikeusliikettä paljon laajemmaksi moraalispoliittisen liikehdinnän aalloksi, joka kyseenalaisti yhteiskuntamme itsestäänselvyyksiä ja katkaisi suomalaiskansallisen rauhanomaisen mielenosoituksen perinteen. Ympäristöprotestin neljäs aalto piirtää vivahteikkaan ja kokonaisvaltaisen kuvan liikkeestä, joka jätti jälkensä suomalaiseen yhteiskuntaan.