31.08.2015

Julkunen - Hullua rakkautta ja sopimustohtoreita

Nimeke: Hullua rakkautta ja sopimustohtoreita

Tekijä: Raija Julkunen

ISBN: 952-5591-00-X

Julkaisija: University of Jyväskylä

Julkaistu: 2004

JYX

 


Naiset ovat Suomessa päässeet miesten kanssa yhtäläisesti yliopistoon sadan vuoden ajan. Tänä aikana naiset ovat vähitellen vallanneet vankemman otteen yliopisto-opiskelusta ja akateemisesta maailmasta. Naisista on 2000-luvun alussa tulossa puolet myös tohtoreiksi väittelijöistä niin koko maassa kuin Jyväskylän yliopistossa. Samaan aikaan tohtorintutkinnoista on tullut keskeinen osa tiedepolitiikkaa ja yliopistojen tekemää tulosta. Yliopistot ovat siis yhä riippuvampia naisista, heidän halustaan ja mahdollisuudestaan tehdä väitöskirja.

Jyväskylän yliopistossa ensimmäinen nainen tohtoroitui vuonna 1961. Tässä kirjassa Raija Julkunen kysyy, keitä ovat Jyväskylän yliopistossa väitelleet naiset. Mikä heitä on motivoinut, mitä tohtorintutkinto on heidän elämälleen antanut? Millaisia olivat pioneerit, millaisia tämän päivän väittelijät, ja miten yliopiston muutos ja tohtoritutkintojen yleistyminen näkyvät tohtorinaisten elämässä?

Raija Julkunen on ollut Jyväskylän yliopiston opiskelija, opettaja ja tutkija yli neljänkymmenen vuoden ajan. Hän liittää kirjaan myös oman tutkimusta kohtaan tuntemansa rakkauden ja kysyy, mitä tutkimustyö ja tohtorintutkinto tarjoavat 2000-luvun naisväittelijöille.