22.02.2019

Tutkintojen anominen ja valmistuminen

tutkinto 

Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta

Humanistis-yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa tutkintohakemukset käsitellään tiedekunnan opintokansliassa ja tutkinnot myönnetään dekaanin päätöksellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tutkintohakemuksia käsitellään jatkuvasti. Erityisiä päivämääriä tutkinnon myöntämiselle ei ole. Tiedekuntaneuvoston kokouspäivillä ei siis ole tutkinnon myöntämiseen vaikutusta.  

 
Tutkintohakemusten käsittelyn aikataulu kesällä 2019

Kesän lomakausi ja lukuvuoden vaihtuminen on hyvä huomioida tutkinnonhakua ja valmistumista ajatellen.

  • Jos tavoitteenasi on valmistua kesäkuussa, tutkintoa tulee hakea viikoilla 23-24 (tieto voi tarkentua vielä myöhemmin keväällä), jotta tutkintohakemus ehditään käsitellä ja tutkinto myöntää ennen kesän loma-aikaa.
  • Jos tavoitteenasi on valmistua lukuvuoden loppuun eli 31.7. mennessä, voit hakea tutkintoa  heinäkuun aikana, mutta kuitenkin viimeistään 31.7.
  • Jotta tutkinto voidaan myöntää 31.7. mennessä, tulee kaikkien tutkintoon vaadittavien opintosuoritusten hyväksymispäivämäärä olla viimeistään 31.7.
  • Jos haet tutkintoa heinäkuun aikana, tulet todennäköisesti saamaan tutkintotodistuspaperin käsiisi vasta elokuun puolella, mutta kuitenkin niin, että jos kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot on kirjattu rekisteriin heinäkuun päivämäärällä, tutkintosi voidaan myöntää heinäkuun päiväyksellä.
  • Jos opintoaikasi päättyy lukuvuoden lopussa eli 31.7.2019 ja kaikki opintosi valmistuvat 31.7.2019 mennessä, hae myös tutkintoa viimeistään 31.7.2019.
  • Jos opintoaikasi päättyy lukuvuoden lopussa eli 31.7.2019, mutta et ehdi saada opintojasi valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä, hae lisäaikaa eli opintoajan pidennystä opintojesi loppuun saattamiseksi. 
  • Tutkintoa haettaessa on oltava kirjoilla ja läsnäolevaksi ilmoittautuneena yliopistossa. Jos esimerkiksi gradusi tai jonkin muun tutkintoon vaadittavan opintosuorituksen hyväksyminen menee elokuulle ja näin myös tutkinnon saaminen on mahdollista vasta syyslukukaudella, huolehdi, että olet ilmoittautunut myös syyslukukaudelle läsnäolevaksi ja sinulla on voimassa oleva opinto-oikeus. 

Tutkinto voidaan myöntää ja päivätä aikaisintaan sille päivämäärälle, jolloin tutkintoa on haettu edellyttäen, että kaikki tutkintoon vaadittavat opinnot on suoritettu ja kirjattu rekisteriin. 

Tutkinnon hakeminen
 
Opintokokonaisuuksien koonnit

Huolehdi, että sinulla on rekisterissä valmiit opintokokonaisuudet koottuina eli esimerkiksi perusopintojen kokonaisuus on rekisteriin kirjattu siten, että rekisterissä näkyy kokonaisuuden arvostelu ja suorituspäivämäärä. Pääsääntöisesti opintoja kokoavat koulutussuunnittelijat, ja tarkemmat ohjeet koontipyyntöjen tekemiseen löytyvät laitosten verkkosivuilta.

Keskeneräiset opintokokonaisuudet ja yksittäiset opintojaksot

Jos sinulla on jostakin aineesta keskeneräinen opintokokonaisuus, mutta vähintään 20 opintopistettä perus-, aine- tai syventäviä opintoja, voidaan se mainita tutkintotodistuksen sivuaineet-kohdassa. Korpin tutkintolomakkeeseen tällaiset kokoamattomat opinnot ja yksittäiset opintojaksot merkitään kohtaan muut opinnot. Vajaan ja keskeneräisen opintokokonaisuuden voi vielä tutkinnonsuorittamisen jälkeen tehdä valmiiksi, opinnot voidaan koota ja kokonaisuus lisätä uuteen tutkintoon sivuaineeksi, mutta opintojakson opintopisteet voi hyödyntää vain yhteen tutkintoon.

Ulkomaiset opinnot

Mikäli olet opiskellut ulkomailla ja saanut opintoja korvatuksi tai hyväksiluettua, voidaan ulkomaisista opinnoista lisätä maininta tutkintotodistukseesi. Korpin tutkintolomakkeen kansainväliset opinnot -kohtaan kirjoitetaan tällöin, missä yliopistossa olit vaihdossa sekä vaihdossaoloaika lukukauden tai -vuoden tarkkuudella. Mikäli olet suorittanut opintoja ulkomailla siten, että sinulle on kirjattu rekisteriin niistä vähintään 20 opintopisteen kokonaisuus, voidaan nämä opinnot mainita tutkintotodistuksessasi sivuaineiden kohdalla. Pääsääntöisesti ulkomailla suoritetut opinnot eivät kuitenkaan korvaa tutkintoon vaadittavaa sivuainetta. 

Tutkintohakemuksen käsittelyn aikataulu

Tutkintotodistuksen saamiseen menee noin kaksi viikkoa anomuksen jättämispäivästä. Ruuhka-aikoina touko-kesäkuussa ja vuodenvaihteessa käsittelyaika voi olla hieman pidempi. Mikäli haluat saada tutkintotodistuksen tietyn lukukauden aikana, tutkintoa olisi hyvä hakea viimeistään muutamaa viikkoa ennen lukukauden vaihtumista. Mikäli taas riittää, että valmistumispäivä on tietyn lukukauden puolella, tutkintohakemus tulee jättää kyseisen lukukauden viimeisenä arkipäivänä.

Valmistuminen ja opintotuki

Huomaa, että kun valmistut maisteriksi, on valmistumispäivämäärällä merkitystä opintotuen kannalta. Jos valmistut kuun 18. päivänä tai myöhemmin, olet oikeutettu kyseisen kuun opintotukeen. Jos valmistut ennen 18. päivää, et ole oikeutettu tukeen ja jos summa on ehditty jo maksaa, joudut palauttamaan sen. Lisää tietoa valmistumisen vaikutuksesta opintotukeen saat Kelan verkkosivuilta.

Publiikki valmistuneille

Tiedekunta järjestää vuosittain publiikin lukuvuoden aikana valmistuneille maistereille, lisensiaateille ja tohtoreille.