04.02.2019

Hybridivaikuttaminen ja turvallisuus

Viime vuosien aikana on puhuttu paljon hybridivaikuttamisesta. Se tarkoittaa vaikuttamista kansalaisiin ja yhteiskuntiin monin eri tavoin käyttäen monenlaisia psykologisia, poliittisia, taloudellisia, teknisiä, humanitaarisia ja sotilaallisia keinoja. Tavoitteena voi olla vaikuttaminen avainhenkilöihin, sisäisten konfliktien ruokkiminen sekä informaatiovaikuttaminen.

Hybridivaikuttaminen voi vaikuttaa myös meidän kaikkien arkeen: esimerkiksi verkkoyhteyksien tai sähkön jakelun häiriintyminen sotkisi tietojärjestelmistä ja sähköstä riippuvaisen yhteiskuntamme toiminnan täydellisesti. Informaatiovaikuttamisen avulla taas saatetaan aiheuttaa epätietoisuutta ja -varmuutta kansalaisiin ja jopa vaikuttaa vaalituloksiin.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa järjestetään lukuvuoden 2018-2019 aikana hybridivaikuttamiseen keskittyvä yleisöluentosarja, jossa kuullaan joka kuukausi mielenkiintoinen teemaan liittyvä asiantuntijaluento. Luentosarja alkaa maanantaina 1.10. klo 16, jolloin Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith kertoo, mistä hybridivaikuttamisesta on kysymys.

Voit seurata luentoja myös verkossa. Suoraan lähetykseen pääset kunkin luennon aikana tästä. Samalta sivulta löytyvät myös luentojen tallenteet.