12.06.2018

Kyberin taskutieto - keskeisin kybermaailmasta jokaiselle

Tällä sivulla on Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kyberin taskutieto - keskeisin kybermaailmasta jokaiselle -julkaisuun liittyvää materiaalia. Materiaalia saa vapaasti käyttää ei-kaupalliseen koulutukseen ja opetukseen esim. oppilaitoksissa, yhdistyksissä ja harrastuspiireissä.

Viimeisin muutos keskiviikko 25. lokakuuta 2017, 17.38

Kyberin taskutieto -kirjanen 

Kybermaailmasta on tullut erottamaton osa jokaisen suomalaisen arkea. Elämme arkeamme kybermaailmassa, ja erilaiset kybermaailman ilmiöt ja tapahtumat vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme – halusimme sitä tai emme. Kyberturvallisuuden perusosaaminen ja digitaalisen maailman medialukutaito ovatkin nyky-yhteiskunnan keskeisiä uusia kansalaistaitoja.

Jokaisen suomalaisen tulisi ymmärtää perusasiat kybermaailmasta ilmiönä ja tietää, kuinka kybermaailmassa toimitaan järkevästi ja turvallisesti. Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen julkaisemasta Kyberin taskutieto -kirjasesta saa oleellisimman kybermaailmaa ja -turvallisuutta koskevan tiedon helposti ja ymmärrettävästi. 

Opas on vapaasti saatavilla verkosta PDF-tiedostona Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto JYX:ssä ja selailtavana julkaisuna ISSUU-palvelussa.

Opasta jaetaan painettuna Jyväskylän yliopiston ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen tapahtumissa. Jos tarvitset julkaisua painettuna suurempia määriä, voit olla yhteydessä joko Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Irina Lönnqvistiin tai Jyväskylän yliopiston Panu Moilaseen.

Pidätkö esityksen kybermaailmasta ja -turvallisuudesta?

Jos olet jossain ei-kaupallisessa tilaisuudessa pitämässä esityksen kyberturvallisuudesta, voit vapaasti käyttää tuottamaamme materiaalia esityksesi pohjana. Sinun kannattaa tutustua huolellisesti Kyberin taskutieto -julkaisuun, minkä lisäksi tarjoamme käyttöösi kaksi valmista esitystä. Toinen esityksistä on lyhyempi, eikä se sisällä kirjasessa olevia kymmentä ja yhtä kansalaisen kyberkäskyä. Pidemmässä esityksessä nämä käskyt ovat mukana. Esitykset ovat saatavilla PDF-tiedostoina. Molempiin esityksiin kuuluu kaksi tiedostoa: yleisölle näytettävät kalvot ja esittäjälle tarkoitetut muistiinpanosivut. 

Tarjoamme nämä esitykset ja muun sisällön käyttöösi Creative Commons BY-NC-ND -lisenssillä. Se tarkoittaa, että Sinun tulee aina mainita materiaalin tekijöiden ja julkaisijoiden nimet, et saa käyttää materiaalia kaupallisesti etkä saa muokata sitä sen kirjallisen muodon osalta. 

Etkö halua esittää itse - käytä valmista videoluentoa!

Jos et halua pitää itse esitystä kyberturvallisuudesta, mutta haluat kuitenkin välittää siitä tietoa esimerkiksi ystävillesi tai jonkin harrastuspiirin tai yhdistyksen jäsenille, voit käyttää tarjoamaamme valmista videoluentoa. Videoluento perustuu esityksen lyhyempään versioon, ja sen jälkeen on mainio mahdollisuus keskustella aiheesta käymällä läpi esimerkiksi kirjaseen sisältyvät kansalaisen kymmenen ja yksi kyberkäskyä, joita ei tässä videoluennossa käsitellä. 

Videoluennon voit käynnistää alla olevasta ikkunasta. Voit myös ladata sen MP4-tiedostona tästä.

Onko Sinulla kysyttävää, kommentoitavaa tai parannusehdotuksia?

Jos Sinulla on kirjasesta, muista materiaaleista tai niiden käytöstä kysyttävää, kommentoitavaa tai parannusehdotuksia, ota rohkeasti yhteyttä! Meistä olisi paitsi mukava saada palautetta materiaalin sisällöstä ja siihen liittyviä parannusehdotuksia, niin myös kuulla, missä materiaaliamme on hyödynnetty ja millaisia ajatuksia se on herättänyt. Meidät tavoitat sähköpostitse: ja .

Toivotamme Sinulle ja ystävillesi kiinnostavaa matkaa kybermaailmaan!

P.S. Jos kybermaailma ja turvallisuus kiinnostavat Sinua enemmänkin, tutustu myös Jyväskylän yliopiston Johdatus kyberturvallisuuteen -verkkokurssiin. Senkin materiaali on verkossa vapaasti käytettävissä. 

 Creative Commons -lisenssi

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.