18.04.2018

Opti3D-hanke

Avainsanat: 3D-tulostus, suunnittelu, tuotantomenetelmä, additive manufacturing

Millainen on 3D-tulostuksen tilanne Keski-Suomessa? Entä miten alueen yritykset voisivat kehittää toimintaansa 3D-tulostuksen sekä siihen liittyvän suunnittelun avulla?

Muun muassa näihin kysymyksiin Opti3D-hanke hakee vastauksia. Hankkeen tarkoituksena on kehittää alueen kilpailukykyä ja edistää 3D-tulostuksen suurempaa hyödyntämistä eri alojen yrityksissä. Samalla tutkitaan, millaista lisäarvoa tuotteiden optimointi voisi yrityksille tarjota esimerkiksi laadukkaampien tuotteiden muodossa

3D-tulostus on nopeasti kehittyvä tuotantoprosessi, jonka hyötyjä ovat esimerkiksi materiaalien käytön tehokkuus, prototyyppiprosessin nopeus ja matalammat tuotantokustannukset erityisesti uniikeissa kappaleissa. Tällä tekniikalla voidaan korvata monia perinteisiä tuotantomenetelmiä tai valmistaa kappaleita, joihin nykyiset menetelmät eivät pysty. Tällaisia ovat esimerkiksi rakenteet, jotka voidaan tulostaa sisäkkäin toistensa kanssa ilman, että niitä tarvitsee erikseen kasata.

3D-tulostusta on maailmalla hyödynnetty muun muassa lääketieteessä ja monilla teollisuuden aloilla, joten menetelmän sovellusmahdollisuudet ovat hyvin laajat. Tästä syystä se onkin yksi tulevaisuuden potentiaalisimmista teknologioista.

Aika

1/2018 - 12/2018

Rahoittaja

Keski-Suomen Liitto

Vastuullinen johtaja

Tero Tuovinen (tero.tuovinen@jyu.fi, +358 50 4413685)

Projektitiimi

  • Asiantuntija Jacques Periaux
  • Projektitutkija Teemu Leppänen
  • Projektityöntekijä Marianne Lampi