Informaatioteknologian tiedekunta

Dekaani ohjasi 100 väitöskirjaa – juhlistaa saavutusta tukemalla opiskelijoiden luovuutta ”100 parasta ideaa” -kampanjalla

Viimeisin muutos keskiviikko 21. joulukuuta 2016, 10.44
Dekaani ohjasi 100 väitöskirjaa  – juhlistaa saavutusta tukemalla opiskelijoiden luovuutta ”100 parasta ideaa” -kampanjalla

100 väitösohjausta täynnä! Kuvassa vastaväittäjä Jyri Rajamäki (vas.), 19.12. väitellyt Amit Resh ja professori Pekka Neittaanmäki (kuva: Jarkko Pirkkalainen).

Professori Pekka Neittaanmäen sadas väitöskirjaohjaus tuli täyteen 19.12. Lahjatoiveeksi dekaani esitti tiedekunnalle ”100 parasta opiskelijaideaa” –kampanjan, jolla tuetaan opiskelijoiden luovuutta.

Neittaanmäen sadan väitöskirjaohjauksen juhlistamiseksi informaatioteknologian tiedekunta tarjoaa sadalle opiskelijalle mahdollisuuden työstää ideaansa tiedekunnan tuella. Idean tulee liittyä informaatioteknologiaan ja/tai sen hyödyntämiseen. Idea voi olla tieteellinen, teknologinen tai yhteiskunnallinen. Tiedekunta tarjoaa tuhannen euron apurahan kuukaudeksi sekä tarvittavat puitteet ideoiden työstämiseen. Tämän jälkeen opiskelijat voivat jatkaa idean kehittämistä tiedekunnan eri tutkimusryhmissä tai itsenäisesti.

Neittaanmäen ohjaamien väitöskirjojen aiheet ovat vaihdelleet vuosien varrella.  Väitelleistä puolella on ollut teoreettinen aihe, jossa on ratkaistu jokin avoin tieteellinen ongelma tai parannettu olemassa olevia menetelmiä. Tällaisista aiheista mainittakoon luotettavat numeeriset simulointimenetelmät ja laskentatarkkuuden merkittävä parantaminen. Neittaanmäen ohjaamista sadasta väitöskirjaopiskelijoista kaksikymmentä on edennyt professoreiksi.

Toinen puoli väitöskirjojen aiheista on liittynyt sellaisiin käytännönläheisiin ajankohtaisiin aiheisiin, joilla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys. Tällaisista aiheista mainittakoon teollisuuden tuotanto- tai palveluprosessien parantaminen, tuotteiden laadun parantaminen tai yhteiskunnan palveluprosessien parantaminen.

"Olen saanut lähes koko professoriurani ajan vetää tutkimushankkeita ja keskittyä jatko-opiskelijoiden kanssa uusien ideoiden kehittelyyn ja väitöskirjojen ohjaamiseen. Professorille tämä on ideaalitehtävä,” kertoo matemaattisten väitöskirjojen ohjauksessa maailman Top 5-listalle noussut Pekka Neittaanmäki.

Neittaanmäki pitää tärkeänä huolehtia myös oppilaiden väitöskirjan jälkeisestä urakehityksestä. Hänen ohjaamistaan väitelleistä noin puolet on sijoittunut akateemiselle uralle ja toinen puoli yritysmaailmaan. Yliopistoon siirtyneistä yli 20 on edennyt professoriksi asti. Uutena ilmiönä väitöskirjaopiskelijoiden osalta on, että he ovat perustaneet väitöskirjojensa pohjalta yrityksiä Jyväskylään.

Lähivuosien noin 20 ohjattavan väitöskirjan aiheet liittyvät teoreettisella puolella uuden sukupolven tietokoneisiin (kognitiivinen tietojenkäsittely, kvanttilaskenta) ja käytännönläheisellä puolella massadataan, tietoturvaan, teollisuuden internetiin, sote-alan digitaalisiin palveluihin ja uuden sukupolven digitaaliseen kouluun.

Väitöskirjaohjaajien huippunimet matemaattisilla aloilla

1. C. C. Jay Kuo, Taiwan/USA (s. 1957) 134
  2. Roger Meyer Temam, USA (s. 1940) 119
  3. Andrew Bernard Whinston, USA (s. 1936)  104