Informaatioteknologian tiedekunta

Jyväskylän yliopisto edistää tutkimustulosten kaupallistamista ja yrittäjyyttä

Viimeisin muutos maanantai 16. tammikuuta 2017, 16.16

Tekes, Jyväskylän yliopisto ja sijoitusrahasto Unifund Oy jatkavat yhteistyötä tutkimustulosten kaupallistamisen ja akateemisen yrittäjyyden edistämiseksi Innovation Scout JYU Research and Business -hankkeessa.

Jyväskylän yliopisto on menestynyt erinomaisesti tutkimustulosten kaupallistamisen edistämisessä. Esimerkiksi Tekesin Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa –rahoitusta yliopisto on saanut 21:lle kaupallistamishankkeelle. Näistä 14 on päättynyt ja yhdeksän on johtanut yrityksen perustamiseen tai tutkimustuloksen myyntiin olemassa olevalle yritykselle. Näistä esimerkkinä mm. tutkimuslähtöiset yritykset Synesa Solutions Oy, FINNOPT Oy sekä NFleet Oy.

- Hankkeen tavoite on tuoda yliopistossa syntyvä tutkimustieto ja tutkijat yritysten sekä yrittäjien ulottuvilla. Haluamme myös lisätä yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden tietoisuutta ja motivaatiota kaupallistaa tutkimustuloksia sekä osaamista, kommentoi innovaatioasiantuntija Riikka Reitzer.

- Hankkeessa hyödynnetään kansainvälisiä malleja tutkimustulosten, tutkijoiden ja kokeneiden yrittäjien yhdistämiseksi ja uuden liiketoiminnan edistämiseksi, toteaa tutkijatohtori Mari Suoranta Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulusta.

Informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pekka Neittaanmäki kertoo, että IT-tiedekunta hyödyntää hankkeessa kansainvälisestä yhteistyötä, uusia toimintamalleja ja digitaalisia alustoja yksityisen ja julkisen sektorin toimijoiden kanssa. Yhteistyö edistää tutkimuspohjaisten IT-ratkaisujen kaupallistamisesta sekä tuotteiden ja palveluiden nopeaa pääsyä globaaleille markkinoille.

Vuoden vaihteessa käynnistynyt Innovation Scout JYU Research and Business -hanke kestää vuoden 2017 loppuun ja sen kokonaisbudjetti on 600 000 €, josta Tekes rahoittaa 40 %. Jyväskylän yliopiston kumppanina hankkeessa on yliopiston sijoitusyhtiö Unifund Jyväskylä Oy.

Yliopiston tavoite on jatkossa tuottaa yritysyhteistyön ja yrittäjyyden kautta enemmän tutkimuslähtöistä liiketoimintaa. Näin halutaan vahvistaa yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskunnassa.

IPR-erityisasiantuntija Riikka Reitzer; reitzer@jyu.fi, 040 822 5358
Professori Pekka Neittaanmäki; pn@jyu.fi, 040 550 7005