Informaatioteknologian tiedekunta

Kaisa Miettiselle merkittävä Georg Cantor Award -palkinto

Viimeisin muutos maanantai 21. elokuuta 2017, 13.27
Kaisa Miettiselle merkittävä Georg Cantor Award -palkinto

Palkinnon ojensi Kaisa Miettiselle MCDM-seuran palkintokomitean puheenjohtaja professori Theodor Stewart (Kapkaupungin ja Manchesterin yliopistoista

Professori Kaisa Miettiselle on myönnetty kansainvälinen International Society on Multiple Criteria Decision Making -seuran Georg Cantor Award. Kyseinen palkinto on korkein seuran myöntämä tunnustus tutkijalle, joka on ilmentänyt itsenäisen tutkimuksen henkeä kehittämällä innovatiivisia ideoita monitavoitteisen päätöksenteon teoriaan ja menetelmiin ja näin ollen merkittävästi laajentanut päätöksenteon tukemiseen tarjolla olevien työkalujen valikoimaa.

- Olen todella iloinen tunnustuksesta, sillä tutkimuksen edistäminen ei ole ollut helppoa hallintotehtävien ohessa. Ja toki erittäin paljon kiitoksia kuuluu ihanille yhteistyökumppaneille omassa tutkimusryhmässäni ja koti- ja ulkomailla, Miettinen iloitsee.

Georg Cantor Award -palkinto
Miettinen tutkii ongelmia, joissa useiden keskenään ristiriitaisten tavoitteiden tulee samanaikaisesti saavuttaa mahdollisimman hyvät arvot. Tätä kutsutaan monitavoitteiseksi optimoinniksi. Palkintoperusteissa mainitut innovatiiviset ideat ovat Miettisen tutkimuksessa uusia vuorovaikutteisia menetelmiä ja ohjelmistoja, joilla päätöksentekijää tuetaan löytämään hänelle paras ratkaisu. Vuorovaikutteisuuden ansiosta päätöksentekijä saa samalla ymmärrystä tavoitteiden riippuvuussuhteista sekä omien toiveidensa saavutettavuudesta.

- Yhteistyö on tutkimuksen suola, kun kehitämme menetelmiä ja ohjelmistoja. On palkitsevaan nähdä, miten voimme tukea eri alojen päätöksentekijöitä löytämään parhaan kompromissin tasapainoilussa ristiriitaisten tavoitteiden välillä, oli kyse sitten optimaalisen muodon suunnittelusta tai syövän sädehoidosta.

Jyväskylän yliopiston vararehtori Kaisa Miettinen on kansainvälisesti tunnettu monitavoiteoptimoinnin teorian, menetelmien ja sovellusten tutkija ja opettaja. Hän työskentelee teollisen optimoinnin professorina Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa, jossa hän muun muassa johtaa omaa tutkimusryhmäänsä sekä vetää uutta päätösanalytiikan profiilialaa yliopistossa. Profiilialassa kehitetään analytiikkaa päätöksenteon tukemiseen yhdistämällä esimerkiksi kausaalisia malleja ja monitavoiteoptimointia.

Kaisa Miettinen, kaisa.miettinen@jyu.fi, puh. 050 373 2247

kuuluu seuraaviin kategorioihin: ,