Informaatioteknologian tiedekunta

Tekoäly auttaa kehittämään nuoria jalkapallon ja salibandyn pelaajia huipputasolle

Viimeisin muutos tiistai 23. toukokuuta 2017, 10.26

Kuva: Lassi PuhtimäkiHannele Forsman Eerikkilän urheiluopistosta vieraili Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa kertomassa aiheesta ”Jalkapallossa ja salibandyssa pelaajien kokonaisvaltaisesta kehittymisestä kerättävä data ja sen hyödyntämismahdollisuudet”.  Tavoitteena on hyödyntää IT-alan osaamista datan analysoinnissa.

Eerikkilässä on luotu kokonaisvaltainen kehittymisen seuranta -konsepti, jossa kerätään dataa pelaajien, valmentajien ja valmennuspäälliköiden kehittymisestä. Kokonaisuutta toteutetaan yhdessä Suomen parhaiden jalkapallo- ja salibandyseurojen kanssa ja tavoitteena on löytää suomalainen malli, jolla viedään pelaajia ja seurajoukkueita kansainväliselle tasolle.

Jalkapallo ja salibandy ovat harrastajamääriltään kolmen suurimman lajin joukossa Suomessa ja harrastajamäärät kasvavat jatkuvasti. Jotta nuoret harrastajat voisivat päätyä huipulle, on tärkeää, että oikeita ratkaisuja tehdään varhaisessa vaiheessa. Pelaajan kehittymiseen vaikuttaa moni asia. Siksi valmentajan voi olla hankala yksin nähdä, mitkä asiat ovat olennaisia kunkin pelaajan kohdalla – varsinkin kun joukkueeseen voi kuulua sekä jalkapallossa että salibandyssa yli 20 pelaajaa. Myös nuorten biologisessa kehittymisessä voi olla suuriakin eroja, mikä osaltaan tuo lisää haasteita valmennukselle.

– Tekeminen perustuu usein mututuntumiin ja mielipiteisiin. Eerikkilän toiminnassa on vuosittain mukana noin 3000 pelaajaa, joista kerätään monipuolista dataa sähköiseen järjestelmään. Tietojen avulla valmentajat pystyvät helpommin seuraamaan pelaajien yksilöllistä ja kokonaisvaltaista kehittymistä, Hannele Forsman kertoo.

Eerikkilässä seurataan pelaajien kokonaisvaltaista kehittymistä kattavasti pelien, testien ja kyselyiden kautta. Poikkeuksellista datassa on se, että pelaajat ovat nuoria – jalkapallossa pääasiallinen kohderyhmä ovat 10-15-vuotiaat, salibandyssa 12-18-vuotiaat. Ikävaihe on nuoren elämässä tärkeä, mutta myös hankala. Olisikin tärkeää, että juuri tuossa iässä nuoria osattaisiin tukea yksilöllisten kehittämistarpeiden ja kansainvälisten lajivaatimusten mukaisesti.

– Eerikkilän tavoitteena on viedä jalkapallo ja salibandy kohti pitkäjänteisempää ja loogisempaa pelaajan kehittämistä. Palvelun avulla valmentajilla on mahdollisuus saada hurja määrä dataa pelaajien kehittymisestä, mutta haastavuus tuleekin sen hyödyntämisessä. Uskomme, että tekoälyn avulla on mahdollista selvittää, mikä data on olennaista ja miten dataa voidaan paremmin hyödyntää päivittäisvalmennuksen laadun kehittämiseksi, Hannele Forsman kertoo.

–  Eerikkilässä on valtavasti potentiaalia ja analysoitavan datan kautta voidaan saada tärkeää tietoa siitä, millaiset asiat vaikuttavat pelaajan menestymiseen. Pidän tärkeänä yhteistyön aloittamista, sillä se tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet opiskelijoille mm. opinnäytetöiden tekemiseen, iloitsee dekaani Pekka Neittaanmäki Jyväskylän yliopiston IT-tiedekunnasta.

• Kehityspäällikkö Hannele Forsman, hannele.forsman@eerikkila.fi, puh. 040 134 4392, Eerikkilän urheiluopisto
  • Dekaani Pekka Neittaanmäki, pekka.neittaanmaki@jyu.fi, 040 550 7005, Informaatioteknologian tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
  • Valokuvat: Lassi Puhtimäki
kuva: Lassi Puhtimäki