Informaatioteknologian tiedekunta

300 000 euroa spektrikuvantamiselle – avaa uusia mahdollisuuksia biologiaan ja lääketieteeseen

Viimeisin muutos perjantai 21. huhtikuuta 2017, 10.19

Jyväskylän yliopiston spektrikuvantamislaboratoriolle on myönnetty 300 000 € tutkimusapuraha Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.

Nykyisin solujen kuvantaminen on vaikeaa ilman erillistä värjäystä. Ongelmana on, että värjäys saattaa tappaa solut, jolloin niiden kasvua ei voida enää seurata. Tutkimushankkeen tavoitteena on tehdä kuvantamisesta helpompaa uusien laskennallisten menetelmien avulla. Tällöin soluja ei tarvitse enää värjätä.

Lisäksi viimeaikainen kehitys spektrikameroiden parissa on tuottanut uudenlaisia kameramalleja, joita voidaan hyödyntää aiempaa monipuolisemmin. Tutkimushankkeessa käytetäänkin uuteen teknologiaan pohjautuvaa spektrikameraa.

- Pelkän spektrin muotoon pohjautuvien luokittelujen lisäksi kuvista on mahdollista laskea numeeristen menetelmien avulla pieniä yksityiskohtia, joita ei tavallisella kameralla tai silmällä havaita, hankkeen vastuullinen johtaja dosentti Ilkka Pölönen selostaa.

- Tätä tarkempaa tietoa voidaan sitten jatkojalostaa koneoppimismenetelmillä eri sovelluksiin. Yhtenä tavoitteena on helpottaa elävien solumallien kasvun ja käytöksen tarkkailua. Solumallit voivat olla esimerkiksi ihmissoluista kasvatettuja verisuonimalleja, joilla voidaan korvata eläinkokeita. Myös ihmisestä otettavia koepaloja voidaan kuvata hankkeessa kehitettävillä menetelmillä, Pölönen jatkaa.

Informaatioteknologian tiedekunnan spektrikuvantamislaboratorio on vuodesta 2010 asti toiminut dynaaminen uusien spektrikuvantamissovellusten parissa toimiva tutkimusryhmä. Laboratorio on tehnyt tutkimusta aina lennokeilla tehtävästä kaukokartoituksesta ihosyöpien analysointiin ja taiteen aitouden määrittämiseen. Lisäksi laboratorio on kehittänyt menetelmiä spektrikuvantamisen hyödyntämiseen teollisissa sovelluksissa. Laboratoriolla on käytössään neljä spektrikameraa eri aallonpituusalueille ja muuta kuvantamisessa tarvittavaa välineistöä.

Lisätietoja:
Dosentti Ilkka Pölönen, ilkka.polonen@jyu.fi+358 40 024 8140