Informaatioteknologian tiedekunta

SELFIE mittaa oppilaitosten digikyvykkyyttä

Viimeisin muutos maanantai 04. joulukuuta 2017, 14.07
SELFIE mittaa oppilaitosten digikyvykkyyttä

Jyväskylä Dischool: Tämä koulu on osallistunut tutkimukseen, joka tehtiin syys-lokakuussa 2017, tavoitteena testata SELFIE-itsearviointityökalua.

Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta toimii Suomen koordinaattorina Euroopan komission tutkimuskeskuksen (JRC) kehittämän SELFIE-työkalun yleissivistävän opetuksen pilotoinnissa. SELFIE on luotu itsearviointiin. Oppilaitokset voivat mitata toimintansa digikyvykkyyttä, joka perustuu eurooppalaiseen digitaalisen kompetenssin viitekehykseen. Jyväskylän yliopistossa pilotointi liittyy Digital School Services (Discho) -hankkeeseen.

- Euroopassa osallistuvia oppilaitoksia tuli 14 maasta. Yhteensä oppilaitoksia oli yli 650, joista 11 osallistujaa tuli Suomesta. Vuoden 2017 syys–lokakuussa toteutettuun pilotointiin osallistuivat oppilaitosten johto, opettajat sekä osa oppilaista, Suomen pilotointia koordinoinut Kari Kankaanranta kertoo.

Euroopan unionille tärkeää tutkimusta tuottava JRC on kehittänyt SELFIE oppimisen digitalisaation arvioimiseksi ja kehittämiseksi. Osallistuvat oppilaitokset saavat raportin omasta digikyvykkyydestään, jonka lisäksi myönnetään Open Badge -osaamismerkki.

- Jatkossa oppilaitokset pystyvät ohjelmalla seuraamaan tilannettaan ja vuosittaista kehitystään. Raportti pilotin tuloksista ilmestyy vuoden 2018 alussa, Kankaanranta sanoo.

Pilotin valmistelut tehtiin yhteistyössä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa. Jyväskylän yliopiston SELFIE-tiimissä mukana olivat Kari Kankaanrannan lisäksi Veera Kenttälä, Riikka Jauhiainen ja Marja Kankaanranta.

SELFIEn internetsivu

Pilotin kansallinen koordinaattori Kari Kankaanranta, kari.t.kankaanranta@jyu.fi