IT-palvelut

Plone Midsummersprint 2017 - näin syntyy avointa lähdekoodia

IT-palvelut isännöi kansainvälistä Plone-kehitystapahtumaa 3.7.-7.7.2017. Viikon tarkoituksena oli kehittää JY:ssäkin käytettyä Plone-sisällönhallintajärjestelmää eteenpäin.
Plone Midsummersprint 2017 - näin syntyy avointa lähdekoodia

Osallistujat tulivat ympäri maailman

Plone Midsummersprint 2017

Plone Midsummersprint 2017 oli viikon kestävä tapahtuma, jonne kokoontui 18 kehittäjää ympäri maailman. Plone on avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, jonka päälle on JY:ssä rakennettu mm. www-sivut, Koppa, Moniviestin, verkkomaksupalveluita, Opiskelijankompassi ja paljon muuta.

Avoimen lähdekoodin luonteeseen kuuluu, että ohjelmisto on kaikkien vapaasti tarkasteltavissa ja hyödynnettävissä. Jokaisella on myös mahdollisuus tuottaa oma panoksensa ohjelmiston kehitykseen.

Isännöimällä omaa ns. kehityssprinttiä, Jyväskylän yliopisto mm.:

• Kouluttaa omia kehittäjiään pidemmälle Plonen saloihin maailman ehdottomien Plone-osaajien avustuksella
  • Voi kehittää ja korjata asioita, jotka suoraan hyödyttävät JY:tä (esim. Plonen käännöstyökalu, lomakkeet, intratoiminnallisuudet)
  • Saa suoraan apua muilta näiden asioiden edistämiseen
  • Tuottaa yleismaailmallista hyötyä kaikille Plone-käyttäjille ympäri maailman osallistumalla avoimen lähdekoodin kehitykseen

Lisätietoja sprintin sisällöstä ja etenemisestä:

Plone-logo

Sprintissä toimiminen

Sprintillä viitataan ketterän ohjelmistokehityksen termiin, jossa rajatun ajan sisällä tehdään suunnitellusti tehtäviä - yleensä hyvällä vauhdilla ja tehokkuudella. Tämä sprintti ei ollut poikkeus siinä suhteessa.

Osallistujat pidettiin ajan tasalla käyttämällä ilmaista Gitter-pikaviestinsovellusta. Lisäksi käytössä oli kaikkien päivitettävissä oleva Google Docs -dokumentti, jossa näkyy mm. tarkat ajat ja paikat jokaiselle päivälle.

Päivien kulku oli yleensä seuraava:

• 9.00 yhteinen aloitus
  • 9.20-n.10 esitys jostain sprinttiin kuuluvasta aiheesta
  • Ohjelmistokehitystä yksin, pareittain tai pienessä ryhmässä.
  • lounas n. klo 13
  • Ohjelmistokehitystä yksi, pareittain tai pienessä ryhmässä.
  • Päivän yhteenveto n. 17.30 - jokainen kertoo mitä on tehty.
  • Päivän lopetus n. klo 18.

Jokainen sprintin aikana pidetty esitys löytyy Moniviestimestä videotallenteena:

Kaikki tehdyt muutokset näkyvät luonnollisesti avoimesti Githubissa Plonen ja sen lisäosien repositoriossa, https://github.com/plone/

Viikon aikana tuotettiin muutoksia n. 45 erilliseen ohjelmistokomponenttiin tai lisäosaan Ploneen liittyen.

Plone-sprintti vauhdissa

Tilaisuus pidettiin Lea Pulkkisen salissa, joka osoittautui erinomaiseksi sijainniksi tämän kaltaiselle toiminnalle.

Yhteisössä on voimaa

Avoin lähdekoodi vaatii kehittyäkseen innostuneen ja sitoutuneen yhteisön. Työstä ei suoraan makseta palkkaa, raha tulee (jos tulee) esim. sitä kautta, että omassa yrityksessä tehdään Plone-kehitystä ja palveluita ja myydään niitä eteenpäin.

Yksi Plone-kehityksen vahvuuksia on ehdottomasti yhteisö sen ympärillä - se on ollut olemassa jo vuodesta 2001. Alkuperäiset tekijät ovat siirtyneet muualle, mutta soihdunkantajia riittää edelleen. Plone Foundation huolehtii, että ohjelmisto pysyy avoimena eikä sitä voida ostaa pois.

Jyväskylän tapahtumaan (ja muihin vastaaviin) perheenjäsenet ovat tervetulleita osa kehittäjistä olikin ottanut myös perheensä mukaan Suomeen.

Plone Midsummersprintin aikana kävimme esimerkiksi Haukanniemen luontopolulla eväsretkellä. Suomen kesä näytti parhaat puolensa ja soi iltaan auringonpaistetta ja lämpöä.

Haukanniemi Field Trip

Yhteenveto

Osallistujat

Osallistujilta saadun palautteen perusteella tapahtuma oli hyvin organisoitu ja onnistunut. Kysyimme myös yliopistojen merkitystä avoimen lähdekoodin ohjelmistoille. Yliopistoissa on kyky panostaa asioihin tutkimuksen kaltaisesti; pitkäjänteisesti, avoimesti ja asioista keskustellen. Se tuo toimintaa lisää vakautta ja uskottavuutta.

Twitterissä #plone ja #midsummersprint

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , , ,