IT-palvelut

Yliopiston www-uudistus - teema, rakenne ja Plone 5

Yliopiston www-sivustoja uudistetaan vuonna 2017 - uusi teema, uusi rakenne, uusi Plone 5.
Yliopiston www-uudistus - teema, rakenne ja Plone 5

Humanistis-yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan etusivu

Lisätietoja uudistuksesta: http://r.jyu.fi/www2017

Uudistuksen osa-alueet

Jyväskylän yliopiston www-sivuja uudistetaan merkittävästi vuodeksi 2017. Uudistuksia mm.

Plone 5 mikä muuttuu

Pikaopas: mitä muuttuu Plone 4:n ja Plone 5:n välillä?

Olennaisimmat muutokset:

1. "Vihreä muokkauspalkki" korvataan uudella työkalupalkilla
  2. Kansion Sisältö-näkymää uudistuu ja monipuolistuu
  3. Sivun tekstieditori uudistuu
  4. Mosaic-editori mahdollistaa sivun sisällön layoutin asettelun joustavasti
  5. Plone 5:een liittymätön muutos on yliopiston teeman uudistaminen - se on hyvin erilainen aiempaan verrattuna

Plone 5 -muokkausnäkymä JYUNITY-teeman kera:

Plone 5 -esimerkki
Plone 5 -muokkausnäkymä

Aikataulu ja tilanneseuranta

Brändin uudistaminen sijoittui keväälle 2016, teeman rakentaminen sijoittuu syksyyn 2016 ja www-uudistuksen aloitus loppusyksyyn 2016. Keväällä 2017 julkaistaa ensimmäiset uudistetut sivustot

2017

• 01/2017 - tehtyä mm. julkaistu uusi hytk, siirretty sisältöjä uusiin sivustoihin, toteutettu teemauudistusta,
  • 02/2017 - julkaistaan uusi edupsy, tehdään uno-sivustoa, toteutetaan Plone 5-uudistuksia, ohjeita, koulutusta
  • 03/2017 - uusi jyu.fi etusivusto julkaistaan (ALUSTAVA), viilataan uusia sivustoja, tehdään lisää sivupohjia, opetussuunnitelmat KOVS-järjestelmästä Ploneen
  • 04-06/2017 - muiden tiedekuntien ja laitosten päivittäiminen uuteen Plone-versioon ja uuteen teemaan, toteutetaan Converis-sivu jne.

Muutosten hallinta

Tämä on iso uudistus - paljon muutoksia tulossa. Koska yliopiston sivustoja on kymmeniä ja sisältöjä satoja tuhansia, ei sivustoa voi tai kannata päivittää kerrallaan.

• Www-uudistus tehdään vaiheittan, tiedekunta ja laitossivusto kerrallaaan. Näin voidaan hallita muutosta ja tuoda nopeammin uudistusta esille.
  • IT-palveluissa rakennetulla uudelleenohjaustekniikalla voidaan hallita uusia ja vanhoja sivuja kätevästi rinnakkain:
    • Jos sivut löytyvät uudesta uudesta ympäristöstä vanhalla osoitteella (esim. www.jyu.fi/tutkimus) viedään käyttäjä uuteen sivustoon
    • Jos sivua ei vielä löydy uudesta ympäristöstä, ohjataan käyttäjä saumattomasti vanhaan sisältöön
    • Sitä mukaa kun uusia sisältöjä tulee, käyttäjät näkevät uutta.
  • Useimmille isolle yksikölle tehdään ensin ns. preview-sivusto, jossa voi esikatsella ja testata muutoksia.
  • Yksiköiden sivustoille tehdään (plone-tuki) ns. migraatio eli siirretään sisältö automaattisesti uuteen Plone 5 -versioon. Yksikön vastuulle jää katsoa sisältöä läpi ja etsiä mahdollisia virheitä.
  • Tässä on hyvä paikka kussakin yksikössä siivota ja uudistaa sisältöä. Uuden Plone 5 -sivuston omalle yksikölle saa halutessa myös tyhjänä, jolloin yksikkö luo sisällöt kokonaan uusiksi.
  • Kun prosessi on hiottu sujuvaksi, päivitetään pienempien yksiköiden sivuja "lennosta" yhden päivän aikana.

Vastuutahot ja organisointi

• Viestintäyksikkö yhdessä mediatalo nitroID:n kanssa vastaa brändin jalkauttamisesta ja teeman luomisesta
  • IT-palvelut ja plone-tuki vastaa Plone 5 - migraatioista ja sisältösiirroista, Plone 5: alusta ylläpidosta, teknisestä tuesta ja teeman sovittamisesta Plone 5:n päälle
  • IT-palvelut/viestintä vastaa Plone 5 -koulutuksista keväällä 2017
  • Viestintäyksikkö vastaa uuden uno-portaalin sisällöstä ja julkaisusta, IT-palvelut tukee tekniikan kanssa
  • Yksiköt vastaavat edelleen sisällön päivittämisestä ja henkilökunnan koulutusten mahdollistamisesta (tarvittaessa).

Lisätietoja uudistuksesta: http://r.jyu.fi/www2017

kuuluu seuraaviin kategorioihin: , ,