IT-palvelut

Pikaohje osallistumiseen

Tämän ohjeen avulla opit liittymään Connect-kokouksiin, ja osallistumaan niihin helpoimmalla mahdollisella tavalla passiivisesti.

Tämä ohje sisältää

 

Connect-verkkokokouksiin osallistutaan nettiselaimen avulla, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Yksinkertaisimillaan tarvitset itsellesi vain tietokoneen ja jonkinlaisen äänilähteen (kaiuttimet/kuulokkeet), jolla voit kuunnella muiden keskustelua. Mikäli haluat käyttää Connectia vähän monipuolisemmin, kannattaa hankkia myös usb-kuuloke-mikrofoni ja web-kamera. Koneellasi tulee olla myös Adobe Flash Playerin uusin versio ja mikäli haluat päästä jakamaan oman tietokoneen näyttöäsi, tarvitset koneellesi myös Connect -laajennuksen (Add In). Voit tarkistaa koneesi flash-version, verkkoyhteyden nopeuden riittävyyden ja laajennuksen täältä.

Huoneeseen kirjautuminen

Connect-huoneeseen kirjaudutaan sisään nettiselaimen avulla. Useimmiten saat sähköpostiin viestin tulevasta kokouksesta ja se sisältää suoran linkin Connect-kokoukseen. Linkki on aina muotoa: https://connect.jyu.fi/huoneennimi, ja sitä klikkaamalla Connect-huoneen kirjautumisikkuna avautuu nettiselaimeen. Vaihtoehtoisesti voit myös kirjoittaa huoneen osoitteen suoraan selaimen osoitepalkkiin.

Voit kirjautua huoneeseen kahdella eri tavalla:

 1. Vieraana (Enter as a guest)
 2. Kirjautuneena käyttäjänä (Enter with your login and password)


Ensimmäistä tapaa käyttävät kaikki muut paitsi kokouksen Hostit (isännät). Voit siis kirjoittaa Name -kenttään oman nimesi ja klikata Enter Room -painiketta. Tämän jälkeen kokouksen Hostin pitää vielä hyväksyä sinut sisään, ennen kuin pääset Connect-huoneeseen.

login-guest.png

Jos olet kokouksen Host-henkilö, valitse Enter with your login and password, kirjoita oma käyttäjätunnuksesi (Jyväskylän yliopiston henkilökunnalla yliopiston käyttäjänimi), salasanasi ja klikkaa Enter Room -painiketta.

login-host.png

 

Yleiskuva Connectista

Jos olet ladannut itsellesi Connect -laajennuksen (Add In), avautuu Connect-huone erilliseen ikkunaan ja voit tarvittaessa vaikka sulkea selaimen. Jos taas et ole ladannut laajennusta, huone avautuu suoraan selaimen ikkunaan.

overview-pieni.png

Connect-huone näyttää suunnilleen tältä. Huoneen sisällä olevia podeja (ikkunoita) voidaan liikutella, lisätä ja poistaa, mutta melkein aina huoneesta löytyvät vähintään nämä pod:it:

 1. Video-pod, jossa voidaan jakaa omaa videota ja nähdä muiden web-kameroiden kuvaa.
 2. Attendees-pod, jossa näkyvät kaikki huoneessa olevat osallistujat. Siellä käyttäjät on jaettu kolmeen eri käyttäjäryhmään:
  1. Participant
   Käyttäjäoikeuksien perustaso, joka annetaan automaattisesti kaikille huoneeseen tulijoille, ellei huoneen asetuksissa ole ennalta muuta määritelty. Participant voi seurata huoneen tapahtumia ja keskustella tekstichatissa, mutta ääni- ja videoyhteyksien avaaminen vaatii erillisen hyväksynnän huoneen host-käyttäjältä.

   Presenter
   Voi käyttää useimpia huoneen toimintoja kuten jakaa videokuvaa ja ääntä sekä piirtää whiteboardille. Hän ei kuitenkaan voi muuttaa muiden käyttäjien oikeustasoja.

   Host
   Connect-kokoushuoneen pääkäyttäjää kutsutaan Hosteiksi. Host-käyttäjä voi muokata kaikkia kokouksen yksityiskohtia ja antaa muille käyttäjille lisäoikeuksia huoneen muokkaamiseen.

   (Huomaa, että osallistujat ovat Atteendees-listassa automaattisesti piilotettuja, ja sinun pitää klikata käyttäjätason otsikkoa (Hosts, Presenters, Participants), jotta sen ryhmän osallistujalista aukeaa)

 3. Chat-pod, jossa voi keskustella kaikkien kanssa yhteisesti tai viestitellä jonkun kanssa kahdestaan yksityisesti.
 4. Share-pod, jossa esiintyjä pystyy näyttämään omia PowerPoint-kalvojaan, muita tiedestoja tai esimerkiksi oman tietokoneensa näyttöä.

    

   Lisäksi Connectissa on mahdollista näyttää/käyttää tällaisia podeja:

   1. Poll –pod, jossa voi julkaista erilaisia kyselyitä ja näyttää niiden tuloksia osallistujille
   2. Notes –pod, johon voidaan kirjoittaa muistioita ja viestejä kaikkien nähtäville
   3. Files –pod, johon esiintyjät ja ylläpitäjät voivat tallentaa tiedostoja muiden ladattaviksi
   4. Web Links –pod, johon esiintyjät ja ylläpitäjät voivat kirjoittaa mielenkiintoisia url-osoitteita. Nettisivut aukeavat automaattisesti selaimeen kaikilla osallistujilla.
   5. Q & A –pod, jota voidaan käyttää kysymysten ja vastausten esittämiseen ja vastaamiseen.

    

   Ohjeet yllämainittujen podien käyttöön täältä.

    

    Ääni- ja videoasetusten säätäminen

    Ennen huoneeseen kirjautumista kytke kaikki kokouksessa tarvitsemasi ääni- ja videolaitteet (kuulokkeet/mikrofonit/webkamera) tietokoneeseen ja odota hetki, että tietokoneesi havaitsee ne. Äänet ja videokuva ovat huoneessa päällä, kun kyseisen osion kuva on vihreänä.

     

    Mikrofoni päällä

    copy_of_AudioIsOn.png

     

    Mykistetty

    AudioIsOff.png

     

    Kamera päällä

     

    Pois päältä

     

    1. Voit säätää äänenvoimakkuutta klikkaamalla kaiutin-painikkeen vieressä olevasta pienestä valkoisesta kolmiosta ja valitsemalla Adjust Speaker Volume...
    2. aanenvoimakkuus.png

    3. Rahaa säädin haluamaasi kohtaan joko pienemmälle tai suuremmalle  ja klikkaa OK painiketta.aanenvoimakkuus2.png

    Jos et saa ääniä kuulumaan, tarkista tietokoneesi ääniasetuksista, että oikea äänen ulostulolähde on valittu (Windowsista löytyy tehtäväpalkin oikeasta reunasta kaiutinkuvakkeen takaa)

       

      Chat –podin käyttäminen

      Chat-podissa voit kirjoittaa viestejä kaikille huoneessa oleville tai haluamillesi yksittäisille henkilöille.

       

      Viesti kaikille:

      Kun haluat kirjoittaa kaikille viestin, klikkaa Chat -podin alareunassa oleva tekstikenttä aktiiviseksi, kirjoita viestisi, klikkaa oikealla olevaa puhekuplaa tai vaihtoehtoisesti enteriä ja viestisi välittyy Chat –podin keskusteluun.

      copy2_of_chat.png

       

      Viesti tietylle henkilölle tai ryhmälle:

      Jos haluat kirjoittaa viestin jollekin tietylle henkilölle huoneessa, klikkaa oikeassa yläkulmassa oleva Pod Options –valikko auki, avaa sieltä Start Chat With –valikko auki ja valitse sieltä kenen kanssa haluat keskustella. Voit keskustella kaikkien Hostien kanssa (isännät), kaikkien Presentereiden (esittelijät) kanssa tai sitten kenen tahansa huoneessa olevan henkilön kanssa (Attendees –lista).

      chat-private.png


      Toinen tapa aloittaa yksityiskeskustelu jonkin henkilön kanssa on viedä hiiri Attendees –podissa kyseisen henkilön päälle ja valita vasemmalle aukeavasta valikosta Start Private Chat.

      chatprivate3.png


      Voit siirtyä kahdenkeskisestä keskustelusta yleiseen ja takaisin Chat –podin alalaidassa olevien välilehtien avulla. Voit sulkea keskustelun viemällä hiiren kyseisen välilehden päälle ja klikkaamalla sen oikeaan yläkulmaan tulevaa ruksia.

       

      chat-private2.png

       

      Voit muuttaa fonttisi väriä ja kokoa oikeassa yläkulmassa olevan Pod Options –valikon Text Size - ja My Chat Color –kohdista.

      Viittaaminen ja pikakuvakkeiden avulla viestiminen

      Chat –podin lisäksi voit viestiä vasemmassa yläkulmassa olevien valmiiden merkkien avulla. Kun valitset alaspäin olevasta nuolesta avautuvasta valikosta jonkun merkin, se ilmestyy oman nimesi viereen Attendees –listaan kaikkien nähtäville.

      raisehand.png

      Viittaamismerkillä (Raise Hand) pyydät samalla myös puheenvuoroa itsellesi. Tällöin Hostille tulee ilmoitus, että sinä haluasit sanoa jotain ja hän voi antaa sinulle oikeuden käyttää mikrofonia. Jos Host antaa sinulle puheoikeuden, sinulle tulee siitä ilmoitus oikeaan yläkulmaan ja samalla yläpalkkiin ilmestyy Connect My Audio-painike, jossa on mikrofonin kuva. Saat laitettua mikrofonisi päälle ja pois klikkaamalla Connect My Audio-painikkeesta.

       

      Mikrofoni pois päältä:

      MikrofoniPaalle.png

       

      Mikrofoni päällä:

      MikrofoniPaalla.png

       

      Mikrofoni mykistetty:

      MikrofoniMykistetty.png

       

       

      Huoneesta poistuminen

      Kun kokouksesi tai luentosi Connectissa loppuu, voit poistua huoneesta sulkemalla Connect-ikkunan oikeasta yläkulmasta ruksia klikkaamalla. Mitään ohjelmaa ei jää silloin päälle. Toinen tapa on valita vasemmassa yläkulmassa olevasta Meeting –valikosta Exit Adobe Connect.

      exit.png