IT-palvelut

Monipuolisemman osallistumisen ohjeet

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka voit vierailijana (Participant) osallistua kokouksiin monipuolisemmin ja aktiivisemmin.

Tämä ohje sisältää

 

Äänilaitteiden asentaminen

Ennen kuin alat tekemään huoneessa mitään muuta, on syytä joka kerta asettaa omat äänilaitteet kuntoon ohjatun ääniasetustoiminnon avulla. Lisäneuvoja äänilaitteiden asetuksiin löydät UKK:n kohdasta "Connect-huoneen ääni toistuu väärän laitteen kautta"

  1. Avaa vasemmassa yläkulmassa oleva Meeting -valikko auki ja valitse sieltä Audio Setup Wizard….

audio-wizard1.png

  1. Audio Setup Wizard –ikkuna avautuu keskelle huonetta. Tässä kohdassa tulee klikata vain Next -painiketta.

audio-wizard2.png

  1. Klikkaa Play Sound -painiketta ja varmista, että kuulet testiäänen. Jos et kuule ääntä, varmista, että haluamasi äänilähde on valittu myös tietokoneen asetuksissa äänen ulostulokanavaksi. Klikkaa Next -painiketta.

audio-wizard3.png

  1. Seuraavassa vaiheessa valitse pudotusvalikosta haluamasi mikkinä käytettävä äänilähde, ja klikkaa Next -painiketta.

audio-wizard4.png

  1. Klikkaa seuraavassa ikkunassa Record –painiketta. Jos eteen avautuu pienempi ikkuna, joka pyytää lupaa käyttää kameraa ja mikrofonia, valitse Allow. (Joka kerta kun ensimmäisen kerran alat jakamaan Connectissa omaa ääntäsi tai videokuvaasi Adobe Flash Player pyytää sinulta lupaa käyttää kameraa ja mikrofonia) Jos Adobe Flash Player Settings -ikkuna aukesi sinulle,  testaa uudelleen painaa Record –painiketta ja puhua jotakin nauhalle. Testaa kuunnella äänitystäsi Play Recording –painikkeesta. Jos kuulet oman äänesi, kaikki on hyvin. Älä huolestu vaikka ääni kuulostaisi vaimealta. Connect säättää ikkunan sulkemisen jälkeen äänen tason automaattisesti kohdilleen.

audio-wizard5.png

audio-wizard6.png

  1. Seuraavassa ikkunassa Connect säätää taustamelun poiston voimakkuutta. Ole itse ihan hiljaa ja pyydä ympärilläsikin olevia työtovereita olemaan hiljaa sen aikaa kun klikkaat Test Silence –painiketta ja annat palkin liikkua loppuun asti. Sen jälkeen klikkaa Next.

audio-wizard7.png

  1. Nyt olet asentanut oman mikkisi ja äänilähteesi toimimaan. Klikkaa vielä Finnish –painiketta.

audio-wizard8.png


Mikrofonin käyttö

Käy ensin viisivaiheinen Audio Setup Wizard läpi. Sen avulla valitset käytettävän mikrofonin, sekä säädät äänet kuntoon. Jotta pystyt käyttämään mikrofoniasi, täytyy kokouksen Hostin (isäntä) antaa sinulle siihen oikeudet.

   1. Kun kokouksen Host on antanut sinulle oikeudet käyttää mikrofonia, ilmestyy siitä ilmoitus ruudun oikeaan ylänurkkaan. Jos haluat puhua heti, voit klikata ilmoituksessa olevaa Speak Now painiketta.

  VoiceRights.png

   1. Yläpalkissa sijaitsee Connect My Audio painike, jota klikkaamalla saat mikrofonisi päälle.

  MikrofoniPaalle.png

   1. Mikrofoni on silloin päällä, kun yläpalkissa oleva painike on vihreänä.

  MikrofoniPaalla.png

   1. Mikrofonin saat mykistettyä klikkaamalla painiketta, silloin kun se on vihreänä. Mykistyksen merkiksi kuvakkeen päälle ilmestyy viiva.

  MikrofoniMykistetty.png

   

  Mikrofonin äänenvoimakkuuden säätö

  Voit itse säätää mikrofonin äänenvoimakkuutta, jos se tuntuu liian hiljaiselta tai voimakkaalta.

   1. Klikkaa mikrofoni-painikkeen vieressä olevasta pienestä valkoisesta kolmiosta ja valitse Adjust Mic Volume...

  mikrofonivolume1.png

   1. Kun Adjust Mic Volume -ikkuna on auki, pystyt  kuulemaan oman puheesi voimakkuuden kuulokkeistasi/kaiuttimistasi. Rahaa liukusäädin haluamaasi kohtaan ja klikkaa OK painiketta.

  mikrofonivolume2.png

   Videon jakaminen

   Yksi Connectin perusominaisuuksista on oman videokuvan jakaminen muille web-kameran välityksellä. Käyttääksesi tätä ominaisuutta, sinulla tulee olla web-kamera liitettynä koneeseesi sekä host-henkilön antamat oikeudet jakaa videota.

    

    1. Kamera käynnistetään klikkaamalla Start My Webcam -painiketta. Se sijaitsee kahdessa eri paikassa: Video-podissa sekä yläpalkista löytyvässä valikossa.

   StartMyVideo1.png

   kamerapaalle.png

    1. Nyt video-podiin ilmestyy esikatselukuva, josta näet miltä web-kamerasi kuva näyttää. Jotta muut näkevät kuvasi, sinun täytyy vielä klikata Start sharing painiketta.

   StartSharing.png

     

    Share Pod

    Kokouksen Host-henkilö voi antaa sinulle oikeuden käyttää Share -podia. Sen avulla pystyt jakamaan omaa näyttöäsi, piirtämään whiteboardille ja esittämään esim. Powerpoint -tiedostoja. Jos sinulla on jo Presenter-oikeudet, voit käyttää Sharea myös ilman hostin kutsua.

    Näytön jako

     1. Kun kokouksen Host on antanut sinulle oikeuden jakaa näyttöäsi , ilmestyy näytön oikeaan yläkulmaan siitä ilmoitus. Klikkaa Start -painiketta. Jos olet Presenter- tai Host-käyttäjä, klikkaa "Share my Screen"

    ShareScreen1.png

     1. Sen jälkeen ruudulle avautuu ikkuna, joka kysyy mitä haluat jakaa. Vaihtoehtoja on kolme, Desktop (työpöytä), Applications (ohjelmat) ja Windows (ikkunat). Jakaminen tapahtuu klikkaamalla Share -painiketta.

      Connect9ShareMyScreen01
    Desktop: Tämä vaihtoehto jakaa kaiken, mitä tietokoneesi ruudulla tapahtuu. Jos koneeseesi on liitettynä useampi näyttö, voit valita minkä näytön kuvaa haluat jaettavan.
    Applications: Tietyn ohjelman jakaminen. Ruudulle avautuu lista kaikista koneellasi avoinna olevista ohjelmista, joiden joukosta voit valita jaettavaksi tarkoitetun ohjelman.
    Windows: Tietyn ikkunan jakaminen. Ruudulle avautuu lista kaikista avoinna olevista ikkunoista. Valitse ikkuna, jonka sisällön haluat jakaa Connect-huoneessa.
     1. Näytön jakamisen käynnistyttyä Connect-huoneen ikkuna kutistuu pienemmäksi Currently Sharing -näkymäksi. Tästä ruudusta voit esikatsella muille osallistujille esitettävää näytönjakokuvaa ja käyttää muutamia Connectin toimintoja palaamatta suurempaan näkymään.

      Connect9CurrentlySharing01

      Tässä lyhyesti esiteltynä kaikki Currently Sharing-näkymän toiminnot:
      • Stop Sharing: pysäyttää ruudunjaon ja palaa täysikokoiseen Connect-huoneen näkymään
      • Pause and Annotate (kuvake Stop Sharing-napin vieressä): jäädyttää ruudunjaon nykyiseen näkymään ja mahdollistaa piirtotyökalujen käyttämisen ruudun sisällön havainnollistamiseen. Piirtotoiminnot käyttäytyvät samalla tavalla kuin Whiteboard-toiminnossa. Piirtotoiminnot lopetetaan ja palataan normaaliin ruudunjakoon klikkaamalla piirtoikkunan yläreunan Resume-painiketta.

       Alarivin kuvakkeet järjestyksessä vasemmalta oikealle:
      • Share: näyttää esikatselukuvan parhaillaan käynnissä olevasta ruudunjaosta
      • Video: webkameran kuvan esikatselu ja käynnistäminen/pysäyttäminen
      • Microphone: mikrofonin avaaminen ja mykistäminen
      • Speaker: kaiutinten tai kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säätäminen
      • Attendees: kokouksen osallistujat ja käyttöoikeustasojen hallinnointi
      • Chat: chatti-ikkunan katselu ja keskusteluun osallistuminen
      • Notifications: Connect-huoneeseen liittyvät ilmoitukset, esim. huoneeseen sisäänpääsyä odottavat käyttäjät

     

    Dokumentin jako

    Dokumentin jaon avulla voit jakaa/esittää PowerPoint-esityksen tai esimerkiksi PDF-tiedoston muille osallistujille. Tuetut tiedostomuodot ovat .ppt, .pptx, .jpg, .png, .pdf, .mp3, .flv, .swf, ja .zip.

     

     

     1. Kun olet saanut oikeuden Share -podin käyttöön, sen keskelle ilmestyy Share My Screen -painike. Klikkaa sen oikeassa reunassa olevaa valkoista kolmiota ja valitse pudotusluettelosta Share Document.

    copy_of_ShareMyScreen2.png

     1. Voit ladata huoneeseen dokumentin klikkaamalla Browse My Computer -painiketta. Kun olet valinnut tiedoston ja klikkaat Open, se avautuu suoraan Connect-huoneeseen. Jos tiedosto oli jo valmiiksi ladattu huoneeseen, voit avata sen valisemalla listalta ja klikkaamalla OK.

    BrowseDocuments.png

     

    Jaetun dokumentin poistaminen

    Tiedostot, joita jaat Share-podissa tallentuvat sinne automaattisesti. Poistaminen taphtuu Select Document to Share -ikkunan kautta. Ensin pitää valita poistettava tiedosto ja sen jälkeen klikata Clear -painiketta.

    clear1.png

     

    Muistiinpanot/piirtäminen jaettuihin dokumentteihin

    Voit piirtää tai tehdä muistiinpanoja jakamiisi dokumentteihin. Piirto/tekstityökalun saat esille klikkaamalla Share Podin yläpalkista Draw -painiketta.

    copy_of_draw.png

    Yläpalkkiin ilmestyy työkalupalkki, josta löytyy teksti/piirtotyökalut. Käytössä ovat samat työkalut kuin alapuolella esiteltävissä Whiteboardin työkaluissa.

    Toolbar.png


    Whiteboard

    Whiteboard on eräänlainen virtuaalinen liitutaulu. Siihen pystyy kirjoittamaan tekstiä, piirtämään sekä luomaan erilaisia kuvioita.

     

    Saat Whiteboardin auki klikkaamalla Share My Screen painikeen oikealla puolella olevasta nuolesta pudotusvalikon auki ja valitsemalla Share Whiteboard

    copy_of_ShareWhiteboard.png


    Whiteboardin työkalut

    Toolbar.png

    • Pencil tool (Piirtotyökalu) Pencil Tool / Connect 8 : Piirtotyökalu, jolla voit piirtää vapaalla kädellä whiteboardille. Viivan värin ja paksuuden voit valita työkalupalkista.
    • Highlighter tool (Korostustyökalu) Highlighter Tool / Connect 8: Tämän työkalun löydät, kun klikkaat ensin Pencil Tool -ikonia. Silloin avautuu pudotusvalikko, josta Highlighter Tool löytyy. Kun olet kirjoittanut esimerkiksi tekstiä whiteboardille, voit tällä työkalulla korostaa haluttuja kohtia samaan tapaan kuin perinteisellä korostuskynänällä.
    • Delete selected (Poista valitut) Delete.png: Voit poistaa objekteja whiteboardilta tällä työkalulla. Valitse ensin poistettava objekti Selection toolilla, jonka jälkeen voit poistaa sen Delete selected -työkalulla. Saman asian voi myös tehdä näppäimistön delete tai backspace -näppäimillä.
    • Text tool (Tekstityökalu) Text Tool / Connect 8 : Tekstityökalu. Kun olet klikannut tekstityökalulla whitebordille, voit säätää työkalupalkkiin ilmestyvästä valikosta tekstin väriä, kokoa sekä fonttia. Jos haluat muokata tekstiä jälkeenpäin, täytyy tekstikenttää tuplaklikata Selection toolilla, ennenkuin sitä voi muokata.
    • Shapes tool (Muototyökalu) Shapes Tool / Connect 8: Voit tehdä tällä työkalulla erilaisia muotoja. Kun klikkaat työkalupalkissa ikonin päällä, avautuu pudotusvalikko, josta löytyy kaikki käytettävissä olevat valmiit muodot. Shift-näppäin pohjassa pystyt suurentamaan ja pienentämään muotoa säilyttäen mittasuhteet oikeina.
    • Undo (Kumoa) Undo / Connect 8 : Kumoaa edellisen toimenpiteen, rajoitusta kumouskertojen määrälle ei ole. Voit myös kumota pikanäppäimellä CTRL + Z (Windows) tai CMD + Z (Mac). Pystyt kumoamaan vain ne toimenpiteet, jotka olet itse tehnyt.
    • Redo (Tee uudelleen) Redo / Connect 8: Tekee uudelleen edellisen kumotun toimenpiteen.

     

    File Share

    File Share-podin avulla voit ladata Hostin tai Presenterin lisäämiä tiedostoja omalle tietokoneellesi.

     1. Valitse listalta haluamasi tiedosto. Valitun tiedoston rivi näkyy aina sinisenä. Sen jälkeen klikkaa Save To My Computer -painiketta tallentaaksesi tiedoston koneellesi.

    FileShareSelectFile.png

     1. Internet-selaimeesi avautuu uusi ikkuna/välilehti, jonka kautta voit ladata kyseisen tiedoston. Lataa tiedosto klikkaamalla Click to Download -linkkiä.

    FileShareSelectBrowser.png

     

    Q & A -Pod

    Q&A -podin avulla pystyt lähettämään kysymyksiä huoneen Host-henkilöille tai Presentereille. He vastaavat kysymyksiin joko yksityisesti tai siten, että vastaus näkyy kaikille kokoukseen osallistuville. Kysymyksesi ei näy muille, ennen kuin siihen on vastattu. Yksityisessä vastauksessa tekstin väri on punainen ja se näkyy vain sinulle.

    copy_of_QuestionAnswer.png