IT-palvelut

Roskapostin torjunta postilistalta

Roskapostin torjunta postilistalta

Roskapostin torjunta

Kaikilla lists.jyu.fi-palvelimen listoilla on roskapostin suodatus Spamassassin ohjelman Spam-merkintöjen perusteella.

Spam-arvoltaan yli 8'n viestit tuhotaan heti kokonaan ennen listalle pääsyä ja lievemmin roskaksi todetut (arvot 5 - 8) myös estetään menemästä listalle, mutta niistä säilytetään varakopiota pari viikkoa, siltä varalta että halutaan katsoa onko jokin viesti mennyt spammiksi.

Viestin saa myös haluttaessa ohittamaan em. suodatuksen laittamalla aihekenttään (Subject:) merkkijonon [PASS!] .

Roskapostin määrä on kasvanut viime aikoina niin, ettei SpamAssassin-suodatus enää riitä, joten suositellaan ylläpitäjiä laittamaan listoille edellisessä kohdassa esitetty postituksen rajaaminen lähettäjäosoitteiden perusteella.

Listan jäsenosoitteista harvemmin tulee roskaa, joten yleensä riittää ulkopuolisten osoitteiden rajaaminen. Eo. kohdassa mainittu pysäytys Hold-vaihtoehdolla (suomeksi Pidätä) jättää ylläpitäjälle melkoisen työn käydä aina ruksaamassa tuhottaviksi pidätetyt spammit. On myös mahdollista laittaa kielletyistä osoitteista tulevat postit tuhoutumaan automaattisesti. Se tapahtuu käyttämällä Hold/Pidätä sijasta Discard/Hylkää. Sen jälkeen ei enää tarvitse käydä admin-sivuilla erikseen tuhoilemassa spammeja. Edelleen kuitenkin (oletuksena) ylläpitäjälle tulee automaattisesti tuhotuista viesteistä kopiot. Niistä voi seurata, ettei asiallisia viestejä tuhoilla automaattisesti. Ko. viestit varmaan kannattaa ohjata eri kansioon (vaikkapa spam), jonka sisältöä sitten seurailee ajoittain. Nuo tuhottujen viestien kopiot tietenkin voi myös laittaa "pois päältä" jos on ihan varmaa ettei mitään tärkeää mene tuhottavaksi.

Tällä "Privacy options"/"Sender filters"-sivulla on myös kohta jossa voidaan estää postaus tietyistä osoitteista:

List of non-member addresses whose postings will be automatically discarded.
(suomeksi "Lista ei-jäsenten osoitteista, joiden lähetykset hylätään automaattisesti.)"

Se ei ole yleensä pitkän päälle tehokasta koska roskapostaajat muuttelevat lähettäjäosoitteitaan. Väliaikainen apu voisi olla, jos roskaa tulee pitkään osoitteista, joissa on tietty merkkijono esim. debora...@... pysäytettäisiin laittamalla siihen:

^debora.*