IT-palvelut

EXAM: Tentaattori: uuden tentin luominen

Ohje tentaattorille sähköisen tentin luomiseen Exam-järjestelmässä.

HUOM! Käytä Examia Firefoxilla tai Chromella, järjestelmä ei toistaiseksi toimi Internet Explorer -selaimella.

 1. Kirjaudu Exam-järjestelmään omilla yliopiston tunnuksillasi osoitteessa etentti.jyu.fi
 2. Kirjautumisen jälkeen näet ensin työpöytäsi, jossa on listana omat tenttisi. Klikkaa oikeasta yläreunasta Luo uusi tentti -linkkiä.

 

Luo uusi tentti Examissa

 

 

3. Valitse ensin opintojakso. johon liität tenttisi. Hae opintojakso  opintojakson koodin tai nimen perusteella. (Kirjoita alkua koodista tai nimestä ja saat listaa vaihtoehdoista). Valitse oikeaa koodia klikkaamalla ja lopuksi klikkaa Jatka -painiketta.

* huom. jos etsit opintojaksoa ensimmäisen kerran, kirjoita KOKO koodi ja odota hetki tiedon päivittymistä 

Etsi opintojakson koodi

 

 

4.  Saat näkyville Tentti -sivun.  Kirjoita tentille nimi (esim.

Exam tentin luominen 2

5.  Merkitse tentin voimassaoloaika: Tentti alkaa ja Tentti päättyy. Klikkaa kalenteripainikkeesta (tai kirjoita itse).

* 6. Voit lisätä tenttiin toisen tentaattorin Lisää tentaattori -painikkeesta. Kirjoita hakukenttään tentaattorin nimestä ensimmäisiä kirjaimia ja valitse listalta oikean tentaattori (HUOM: sininen pohjaväri) ja klikkaa nimeä.  

Exam lisää tentaattori

7. Valitse tentin kesto klikkaamalla 110 min. (2 h tentti) tai 230 min. (4 h tentti)  -painiketta

8. Valitse tenttiisi arvosana-asteikko: 0-5, Hyväksytty-Hylätty, Improbatur-Laudatur.

9. Valitse tentin kieli tai kielet pudotusvalikosta.

10. Voit lisätä ohjeistuksia opiskelijalle luettavaksi "Tenttivarauksen aikana" tai "Tentin aikana" (esim. vastaa yhteen kysymykseen neljästä)


Exam luo uusi kysymys 1


11. Lisää kysymykset aihealueisiin luomalla uusi kysymys aihealueeseen (* tai kysymyspankista raahaamalla, jos olet luonut kysymykset etukäteen). Kysymykset arvotaan aihealueiden sisältä.

 • Kirjoita aihealueelle nimi. Aihealueen voit nimetä esim. tenttikirjan tekijän tai nimen mukaan. (Huom. aihealue tulee myös opiskelijalle näkyville!)
 • Klikkaa Luo kysymys... -painiketta ja valitse kysymyksen tyyppi: Essee vai Monivalinta (valitse yksi tai monta oikein).

  TÄRKEÄÄ: olethan tarkkana: älä luo tyhjää aihealuetta ilman kysymyksiä, sillä 3.1.7.-versiossa opiskelija EI saa tentin kysymyksiä näkyville.
  (voit poistaa aihealueen oikean reunan työkalu -painikkeesta: Poista aihealue

12. Uusi esseekysymys -sivulla kirjoita kysymys tekstikenttään (voit muotoilla tarvittaessa) ja määrittele arviointiasteikko (pisteet vai hyv/hyl) sekä kysymyksen maksimipisteet. Klikkaa lopuksi Tallenna -painiketta.
* Voit määritellä vastauksen suosituspituuden merkkeinä (ei pakollinen tieto), joka tulee myös opiskelijalle näkyville.
* Voit myös halutessasi lisätä kysymyksen  liitetiedoston. Huomaa, että liitetiedoston tulee olla pdf-muodossa. Jos lataat esim. docx-tiedoston, opiskelija ei saa sitä auki tenttitilanteessa, koska tenttikoneilla ei ole Word-ohjelmaa.


  exam_luo uusi esseekysymys

   

  13. Toista kohta 11: luo saman aihealueen alle uusia kysymyksiä tai lisää uusi aihealue ja sen alle kysymyksiä:

  14.  Määrittele aihealueisiin arvontasäännöt (muutoin kaikki kysymykset tulevat opiskelijan tenttiin näkyville):  klikkaa aihealueessa valintarasti Arvo kysymykset -kohtaan. Oletuksena on yksi kysymys, mutta voit pudotusvalikosta valita sopivan määrän kysymyksiä.

  Arvo kysymykset Examissa

     UUTTA:
  Aihelalueiden järjestyksen muokkaaminen:

  Voit tarvittaessa vaihtaa aihealuiden järjestystä siirtämällä hiirellä aihealue toiseen kohtaan: klikkaa hiiri pohjaan ja raahaa (hiiren osoitin muuttuu nelipäiseksi nuoleksi) aihealue toisen ylä- tai alapuolelle

  15. Lopuksi: Esikatsele tenttiä opiskelijan näkökulmasta.

  16. Klikkaa Tallenna ja julkaise -painiketta. Nyt tentti on näkyvillä opiskelijoille ja ajat ovat varattavissa.

   

   

   

   

   

     JOS KYSYMYKSIÄ JO VALMIINA KYSYMYSPANKISSA

  • Voit lisätä tenttiin valmiita kysymyksiä (esim. muista tenteistäsi tai kolleegasi tekemiä) raahaamalla sivun oikean reunan kysymyskirjastosta. Valittu kysymys on sinipohjainen - tai vaihtoehtoisesti klikkaa Lisää kaikki -painiketta. Raahatessa hiiren osoitin muuttuu nelipäiseksi nuoleksi.
  • * Voit etsiä jo luomiasi kysymyksiä haku-toiminnolla: joko Opintojakso, Tentti tai Asiasana.
   • HUOM: raahaa kysymys kysymyskirjastosta  Luo uusi kysymys tai raahaa...-laatikon yläpuolelle.


    Exam kysymyskirjasto


  * TENTIN MUOKKAAMINEN:

  1. Valitse vasemmasta reunasta Tentit.
  2. Klikkaa tentin nimeä ja saat näkyville tutun tenttisivun, johon voit tehdä muutoksia (esim. tentin voimassaoloon tai lisätä toisen tentaattorin).
  3. Tentissä olevien kysymysten muokkaaminen onnistuu samalla sivulla kysymyksen perässä olevasta ratas-kuvakkeesta klikkaamalla ja valitsemalla Muokkaa.

  HUOM: tenttikysymysten muokkaaminen EI vaikuta jo opiskelijoiden tekemiin tentteihin, mutta varattuihin tentteihin korjaukset tulevat.

  13.1.2017. jälkeen luotujen ja useisiin tentteihin lisättyjen kysymysten muokkaaminen heijastuu muihin tentteihin, joissa kyseistä kysymystä käytetään! 
  Kiinnitä huomiota kysymyksen muokkausnäkymän ilmoituksiin!