IT-palvelut

Tentaattori: Kypsyysnäyte -tentin luominen

Kypsyysnäyte-tenttityyppi eroaa henkilökohtaisesta tentistä valmiiksi määriteltyjen vakiotietojen osalta (esim. kielentarkastajat ja maturiteettiohjeet) sekä siihen on sisäänrakennettu kielentarkastusprosessi.
 1. Klikkaa Luo uusi tentti -toimintoa ja valitse Kypsyysnäyte

  Luo_uusi_kypsyysnäyte
   
 2. Kuten yleisessä tai henkilökohtaisessa tentissä: etsi opintojaksotiedot ja kirjoita tentille nimi (lisää opiskelijan nimi otsikkoon).

  * Merkitse tentin voimassaoloaika: Tentti alkaa ja Tentti päättyy. Klikkaa kalenteripainikkeesta (tai kirjoita itse). Huom! Opiskelijan kanssa kannattaa sopia aikaikkuna, jonka puitteissa opiskelijan on tarkoitus maturiteetti suorittaa. Laita voimassaoloaika tämän mukaiseksi. Tentti EI häviä järjestelmästä voimassaolon päätyttyä vaan voit jatkaa voimassaoloaikaa tarpeen mukaan
 3. Saat tentissä valmiina tietyt perustiedot, kuten:
 • kielentarkastajat
 • maturiteettiohjeet (suomenkielinen ohje, englanninkielinen ohje)

  * jos laitoksellasi on maturiteettiyhteyshenkilö tai toinenkin tentaattori:  lisää Tentaattori-kohtaan oppiaineesi maturiteettiyhteyshenkilö. Kirjoita hakukenttään maturiteettiyhteyshenkilön nimestä ensimmäisiä kirjaimia, valitse listalta oikea henkilö (sininen pohjaväri) ja klikkaa nimeä. Tallenna.

4. Klikkaa Lisää osallistuja -painiketta. Kirjoita opiskelijan sukunimestä alkukirjaimia ja saat listan nimiä. Valitse oikea nimi (huom. sinipohjainen) ja klikkaa Tallenna -painiketta. 

Lisää_opiskelija_kypsyysnäytteeseen

* Huom. jos et löydä haulla opiskelijan nimeä, hän ei ole todennäköisesti vielä kirjautunut kertaakaan Examiin tunnuksen luomiseksi. Pyydä siis opiskelijaa kirjautumaan. 
* Huom. samannimiset opiskelijat: kun luot henkilökohtaista tenttiä tai kypsyysnäytettä, pyydä opiskelijalta opiskelijanumero, joka on opiskelijakortissa. Jos sinulla on pääsy ROTIin tai Korppiin, numero löytyy myös sieltä opiskelijan tiedoista. 

5. Valitse tentin kesto klikkaamalla 230 min (3 h 50 min) -painiketta.

6. Arvosana-asteikkona on Hyväksytty-Hylätty.

7. Lisää tenttikysymykset kuten yleisessä tai henkilökohtaisessa tentissä.

 • Lisää kysymykset aihealueisiin luomalla uusi kysymys aihealueeseen (* tai kysymyspankista raahaamalla, jos olet luonut kysymykset etukäteen). Kysymykset arvotaan aihealueiden sisältä

 • Kirjoita aihealueelle nimi: esim. "Kysymykset", "Kysymykset, valitse yksi".

 • Klikkaa Luo kysymys... -painiketta ja valitse kysymyksen tyyppi: Essee

 • Uusi esseekysymys -sivulla kirjoita kysymys tekstikenttään (voit muotoilla tarvittaessa) ja määrittele suomenkielisen maturiteetin suosituspituudeksi 500 sanaa (Kielentarkastajien yleisohje; jos englannin- tai ruotsinkielinen: 700 sanaa) sekä määrittele kysymyksen arviointiasteikko (hyv/hyl) . Klikkaa lopuksi Tallenna -painiketta. 
 • Toista  kohta 7, mikäli tenttiin tulee useampi kysymys.

  Kypsyysnäytteen suosistusanamäärä

  • TÄRKEÄÄ: olethan tarkkana: älä luo tyhjää aihealuetta ilman kysymyksiä, sillä 3.1.7.-versiossa opiskelija EI saa tentin kysymyksiä näkyville.

  (voit poistaa aihealueen oikean reunan työkalu -painikkeesta: Poista aihealue

8.   Esikatsele tenttiä opiskelijan näkökulmasta klikkaamalla Esikatsele -painiketta.

9.  Klikkaa lopuksi Tallenna ja julkaise -painiketta.

    Kypsyysnäyte-tentistä lähtee tieto sähköpostitse opiskelijalle. Opiskelija löytää kypsyysnäyte-tenttiin ilmoittautumislinkin työpöydältään.