IT-palvelut

Opettajan FAQ

Tähän sivuun kootaan JY:ssa usein kysyttyjä kysymyksiä

Katso vinkkejä myös  laajat HY:n ohjeet - FAQ

Asetukset

 • Voinko pakottaa verkkokurssilleni oletuskielen? Kyllä, ks. ohje.
 • Voinko asettaa kurssille loppumispäivämäärän? JY:n versiossa 3.1. tämä ei ole vielä mahdollista. Kun kurssi loppuu, opettaja käy vaihtamassa piilota/hidden -määrityksen, jonka jälkeen opiskelijat eivät enää pääse verkkokurssille.
 • Voinko piilottaa osan osioista tai aktiviteeteista opiskelijoilta ja työstää niitä rauhassa? Tai julkaista kurssin sisältöä pala palalta? Kyllä. Klikkaa osion tai aktiviteetin kohdalta Muokkaa ja klikkaa Silmä-kuvaketta (=> piiloon). Lisäksi jos haluat, että opiskelijat eivät näe harmaanakaan otsikkotasolla mitään, valitse kurssialueen asetuksista: Muokkaa asetuksia: Kurssiformaatti-otsikon alla Piilotetut osiot. Valitse pudotusvalikosta "Piilotetut osiot ovat kokonaan näkymättömissä".  Vastaavasti kun haluat osion ym. takaisin näkyville, klikkaa uudelleen silmä-kuvaketta.
  Halutessasi voit myös ajastaa ko. näytä/piilota -toiminnon: klikkaa aktiviteetin kohdalta Muokkaa ja valitse Rajoita pääsy -kohta: Lisää rajoitus ja valitse Päivämäärä. 
 • Jos haluan rajata osan materiaaleista  aktiviteeteista tai osioista Piilota-toiminnolla vain tietyn ryhmän näkyville, ne tulevat kuitenkin opiskelija-näkymässä esille "Sinulla ei ole pääsyä..." -maininnalla - miten pääsen näistä eroon? Olet aiemmin rajannut pääsyn vain tietylle ryhmälle. Klikkaa vielä Rajoita pääsy-näkymässä silmä-kuvaketta, jolloin se tulee yliviivatuksi (="Piilotettu, jos käyttäjä ei täytä tätä ehtoa").

Aineiston lisääminen 

 • Sivun ulkoasu: Miten saan tekstin ja kuvan rinnakkain?
  Lisää html-sivulle Taulukko-painikkeesta taulukko (esim. 1 rivi ja 2 saraketta) ja sijoita toiseen soluun kuva ja toiseen teksti. HUOM: liitä valmiiksi mahdollisimman sopivankokoinen kuva. 

Aktiviteettien eli tehtävien lisääminen

 • Keskustelualue: Voiko opettaja valita asetuksista anonyymi-keskustelu-vaihtoehdon?
  Ei voi. Opiskelija voi työskennellä anonyymina vain Palaute-aktiviteetissa.
 • Keskustelualue: Voiko opettaja tulostaa kaikista keskusteluista yhteenvedon?
  Ei voi. Opettaja voi kuitenkin hyödyntää esim. aktiviteetin laajennettu haku-toimintoa: klikkaa keskustelualueella oikean yläkulman Etsi viesteistä -toimintoa ja syötä hakusanat yhteen tai useampaan kenttään.
 • Keskustelualue: voiko opettaja tai opiskelija muokata lähettämäänsä viestiä jälkikäteen?
  Viestin lähettämisen jälkeen sinulla on 30 minuuttia aikaa muokata viestiäsi eli korjata kirjoitusvirheet tms., jonka jälkeen viesti lukittuu eikä sitä voi enää muokata. Samalla Moodle lähettää viestisi sähköpostilla ko.keskustelualueen tilaajille. 

 • Keskustelualue: miten luon ryhmille omat keskustelualueet? Luo ensin ryhmät ja sitten vain yksi keskustelualue. Ks. ohje

 • Tehtävä: voiko ryhmä palauttaa yhteisen tiedoston? Kyllä voi, mikäli olet tehtävää luodessasi valinnut Ryhmän palautuksen asetukset -kohdasta Kyllä. Mutta HUOM: vain ne ryhmät, jotka on valmiiksi luotu kurssialueelle (esim. ryhmä a, b, c), mutta ei satunnainen opiskelijaryhmä. Ryhmästä yksi opiskelija palauttaa tiedoston ja kun opettajana arvioit tehtävän, arviointi on jokaisen ko. ryhmään luettavissa ja opettajan arviointiraportissa.    

 • Wikit: Voiko opettaja lisätä omia kommentteja ryhmäwikiin sekä henk.kohtaiseen "oppimispäiväkirjaan" että ryhmäwikiin?  Entä voiko muille opiskelijoille määritellä oikeuksia lukea toisen opiskelijan oppimispäiväkirjaa? 
  Opettaja voi kommentoida sekä henkilökohtaista- että ryhmäwikiä. Opiskelijat voivat kommentoida ja lukea muiden muutoksia vain ryhmäwikissä.

 • Tentti: voinko lisätä uusia kysymyksiä tenttiin, jos opiskelija on jo vastannut tenttiin?
  Opettaja ei voi lisätä uusia kysymyksiä, mikäli yksikin opiskelija on jo vastannut tenttiin (huom. myös testiopiskelija!). Kysymyksiä voi kuitenkin muokata jälkikäteen, esim. kirjoitusvirheitä tai kieliasua. Vinkki: jos käytät testiopiskelijaa, voit käydä poistamassa ko. testiopiskelijan testikerran (....) Muistathan myös, että kaikki tekemäsi kysymykset kertyvät kysymyskirjastoon, josta voit käyttää niitä uusissa tenteissä.

 • Miten voin luoda Optimasta tutun mallivastaustehtävän?
  Valitse Tentissä Essee-tyyppivaihtoehto, jossa opettajana voit määritellä palautteen. Yleinen palaute näytetään opiskelijalle kun he ovat vastanneet kysymykseen.

Ryhmät

 • Mikä ero on Erilliset/Näkyvät -asetuksella ja Rajoita pääsy -asetuksella? Jos opettajana luot ryhmille työskentelyä varten esim. Wikin tai Keskustelualueen, riittää että luot vain yhden wiki- tai keskustelualue-aktiviteetin.  Opiskelijat ohjautuvat automaattisesti oikeaan ryhmään. Opettajana voit lukea eri ryhmien tuotoksia tai keskusteluja valitsemalla pudotusvalikosta ryhmän nimen. Voit myös valita, pääsevätkö ryhmät lukemaan toistensa töitä (= Näkyvät ryhmät), mutta EI muokkaamaan. Jos olet valinnut Erilliset ryhmät, vain tietyn ryhmän jäsenet pääsevät ko. aktiviteetteihin. 
  Vaihtoehtoisesti: jos haluat luoda jokaiselle ryhmälle vaikkapa erilliset osiot ja sen alle useita aktiviteetteja, voit valita, että ko. osioon  on pääsy vain tietyllä ryhmällä.
  Ks. tarkemmin kuvitettu ohje

Yleiset:

 • Ongelma: Jos kopioin tekstiä esim. Wordista ja liitän Moodleen tekstieditoriin, toisinaan vain osa tekstiä tulee näkyville tai teksti on muotoilu omituisesti.
  Teksti kannattaa kopioida Wordista ensin muistioon (notepad, löytyy oletuksena jokaiselta koneelta) ja sitten muistiosta Moodlen editoriin, jotta voi välttää muotoilujen aiheuttamat ongelmat. Toinen vaihtoehtoinen tapa:
  Moodlen editorissa Liitä Wordista -painike, jolla tekstistä voi puhdistaa Wordin muotoiluja.