IT-palvelut - Ohjeet

Macintosh jumittuu

Mitä tehdä jos Macintosh jumiutuu?

« Takaisin sisällysluetteloon

Mac OSX -käyttöjärjestelmän jumiutuessa

Mikä tahansa Macintosh voi joskus jumiutua. Jos jumiutumiset ovat toistuvia, niin silloin niihin pitää suhtautua "asianmukaisella vakavuudella". Toistuvat jumiutumiset voivat olla merkki siitä että koneessa olevat ohjelmat ja järjestelmä eivät ole keskenään toimivia. Se voi olla myös oire siitä että koneen kovalevy ei ole kunnossa..

  • Jumiutumisesta voi yrittää päästä eroon piste (.) + komentonäppäimellä (=Omppu) tai vielä voimakkaammalla Alt + komento + Esc -painalluksella.
  • Jos koneessa on Reset-näppäin, on siitä painaminen seuraava vaihtoehto.
  • Koneen (pitäisi?) tehdä uudelleenkäynnistys myös näppäinyhdistelmällä CRTL+ Komento + käynnistysnäppäin. Käynnistysnäppäin on näppäin, jossa on kolmio vasemmalle ja yleensä näppäimistön oikeassa yläreunassa.
  • Jos kone jotain syystä näyttää toimivan oudosti, on yksi mahdollisuus tehdä uudelleenkäynnistys ylläpito-valikosta. Tässä tilanteessa ei missään tapauksessa pidä katkaista virtaa välillä. Moni tilapäinen ongelma korjautuu uudelleenkäynnistyksellä.
  • Jos mikään muu keino ei auta (näinkin voi käydä), niin silloin kytketään virta pois päältä, odotetaan hetkinen ja kytketään virta uudelleen päälle. Tällaisen käynnistyksen jälkeen on viisasta tarkistaa kovalevyn kunto edellä esitetyn mukaisesti. Virran katkaiseminen vastaa yllättävää sähkökatkoa, jonka Mac hyvinkin voi kestää, mutta mitenkään terveellistä se ei ole.
  • Hyvin harvoin voi käydä niin, että koneen parametrimuisti (Pram) on mennyt sekaisin. Sen pystyy "nollaamaan", pitämällä käynnistettäessä alhaalla neljä painiketta samaan aikaan.
    Alt + Komento + P + R.

Mac-ohjeita