Mitä ovat U-, W-, O-, S-, N-, ja V-asemat?

« Takaisin sisällysluetteloon

Kaikille opiskelijoille kytketään automaattisesti yliopiston koneille kirjauduttaessa joukko verkkolevyjä (nämä löytyvät My Computer -alta):

Verkkolevyjä voi käyttää omalta tietokoneelta mm. WinSCP-ohjelmalla (U ja W-asemat) tai VPN-yhteyden kautta.

Private home (U:)   ( \\fileservices.ad.jyu.fi\homes\omatunnus )

U: asema on käyttäjän henkilökohtainen kotihakemisto. Opiskelijoilla on tallennustilaa 500 MB, henkilökunnalla rajattomasti. Tiedostot näkyvät U-asemana kaikissa JYUNETin koneissa ja kotihakemistona kaikilla yliopiston unix-suorakäyttökoneilla.

Kotihakemistosi tiedostoja voit siis käsitellä:

Etäyhteyksiä ja Linux/MAC-käyttöä varten saat tarvittaessa paikalliselta ylläpidolta tiedon kotihakemistosi tarkasta polusta.  Verkkolevyn fyysisen polun pystyy selvittämään yliopiston verkkoon kytketyllä Windows-työasemalla. Polku löytyy myös salasana.jyu.fi palvelusta kohdasta "home directory".

W:   ( \\karahka2.cc.jyu.fi\omatunnus )

W: asema on käyttäjän henkilökohtainen www-hakemisto. Se näkyy koko maailmalle osoitteessa http://users.jyu.fi/~username, kun  palvelun käy ensin aktivoimassa osoitteessa http://salasana.jyu.fi.Tallennustilaa levyllä on 500 MB. Tiedostot näkyvät W-asemana JYUNETin koneissa ja yliopiston suorakäyttökoneissa.

Ohje kotisivun tekemisestä selittää tarvittavat toimenpiteet.

Webiin näkyviä tiedostojasi voit siis käsitellä:

Huom: Osoite http://users.jyu.fi/~username ei näy automaattisesti, vaan palvelu on itse ensin aktivoitava osoitteessa http://salasana.jyu.fi

Public study material (O:) (\\fileservices.ad.jyu.fi\commonshare\Opiskelu)

Kaikille opiskelijoille ja henkilökunnalle ilmestyy sisäänkirjautumisen yhteydessä O-levy. Tiedostot näkyvät O-asemana JYUNETin koneissa. Etäkäyttö mahdollista vain VPN:n kautta.

O-levyn tarkoitus on materiaalin jakaminen luokkaopetusta varten.

O-levyn alihakemistot ovat:

O:\Visible2Everyone

• Tänne voivat kirjoittaa kaikki henkilökuntaan kuuluvat
  • Lukea voivat kaikki

O:\Writable2Everyone

• Lukea ja kirjoittaa voivat kaikki

HUOM: O-levy soveltuu huonosti esim. harjoitustehtävien palauttamiseen: sitä kun voivat lukea/muokata kaikki.

HUOM: O-levyltä poistetaan vanhoja tiedostoja ja hakemistoja aika ajoin.

HUOM: Mikäli O-levyä vielä käytetään mp3-tiedostojen tai videoiden jakamiseen, kirjoitusoikeus tullaan opiskelijoilta poistamaan.

Shared groups (S:) (\\fileservices.ad.jyu.fi\commonshare)

S: (shared) on tiedekunnan tai laitoksen yhteinen asema. S-aseman sisältö ja olemassaolo riippuu yksiköstä, pääaineesta jne. Aseman käyttöikeudet ovat vain henkilökunnalla, muut voivat saada niitä henkilökunnan pyynnöstä. Tiedostot näkyvät S-asemana JYUNETin tietokoneissa. Etäkäyttö on mahdollista vain VPN:n kautta.

V:

IT-tiedekunnan ohjelmointikursseilla harjoitustöiden palautukseen käytetty henkilökohtainen verkkoasema.

N:

IT-tiedekunnan ohjelmointikursseilla käytetty verkkoasema. Asemalta löytyy kursseilla käytettäviä esimerkkikoodeja sekä valmiita sovelluksia.